Европейската комисия ще призове страните от ЕС да предоставят държавни

...
Европейската комисия ще призове страните от ЕС да предоставят държавни
Коментари Харесай

Европа се нуждае от почивка: Стратегията на Европейската комисия за спасяване на туристическия сезон

Европейската комисия ще призове страните от Европейски Съюз да дават държавни гаранции за ваучери за анулирани пътувания по време на пандемията от ковид и да стартират да подвигат рестриктивните мерки по границите, с цел да спасят летният туристически сезон, се споделя в документ на Комисията, до който са получили достъп от Ройтерс.

Туризмът, който способства за съвсем 10% от брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз, е измежду най-тежко засегнатите от пандемията браншове. В опит да лимитират разпространяването на COVID-19, редица страни започнаха строги ограничения против влизането на чужденци на своя територия и пътуванията в чужбина, което докара до срив на търсенето на самолетни билети.

Германия и други страни членки приканват за анулация на европейските правила, които принуждават така и така закъсалите самолетни компании и хотелиери да оферират възобновяване на цялостните суми, платени за билети от анулирани полети и пътувания, и вместо това да оферират ваучери за бъдещи пътувания.

В отговор на усложненията пред бранша, Европейската комисия ще изиска от страните да създадат ваучерите по-привлекателни за клиентите, с което да насърчат пътуването в границите на блока.

„ За да бъдат подтиквани пасажерите да одобряват ваучери, вместо възобновяване на парични суми, ваучерите би трябвало да бъдат предпазени от евентуална неплатежоспособност на компанията, която ги издава, и да бъдат възстановими след края на своята годност, в случай че не бъдат употребявани в съответния интервал от време “, се споделя в проектодокумента.

„ Защитата против неплатежоспособност би трябвало да бъде обезпечена на национално равнище и държавно обезпечените ваучери би трябвало да бъдат налични за всички пасажери “, написа още в документа.

Тежко състояние

Туризмът нормално носи доходи от 150 милиарда евро на Европейски Съюз в интервала от юни до август. Мерките против ковид обаче слагат под риск целия бранш.

„ Туристическата ни промишленост е в доста тежко състояние “, написа в документа на Европейска комисия, като в него се предизвестява, че 6,4 млн. работни места може да бъдат изгубени в бранша, който регистрира спад на приходите от 50% за хотелите и заведенията за хранене до 90% при операторите на круизни кораби и авиопревозвачите.

Туристическата тактика на Европейската комисия, известна като „ Европа се нуждае от отмора “, ще призове за въвеждане на целенасочени ограничения и ограничавания в бранша, които да заменят цялостната възбрана върху пътуването и да улеснят прекосяването на границите.

Тъй като тази година множеството европейци най-вероятно ще останат по домовете си или ще изберат по-близки до тях места за отмора, периферните региони на Европейски Съюз и известните през лятото островни дестинации най-вероятно няма да се радват на огромен напор от туристи и ще се нуждаят от повече време за възобновяване.

„ Докато няма ваксина или дейно лекуване на ковид, изгодите от пътуването и туризма би трябвало да бъдат претеглени против рисковете от разпространяване на болестта, което може да докара до повторното въвеждане на карантинни ограничения “, се споделя в документа.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР