Европейската комисия ще предупреди, че програмите в някои страни от

...
Европейската комисия ще предупреди, че програмите в някои страни от
Коментари Харесай

ЕК: Схемите за продажба на паспорти крият рискове от престъпност

Европейската комисия ще предизвести, че стратегиите в някои страни от Европейския съюз, които разрешават на богати чужденци да си купуват поданство или жителство, могат да оказват помощ на проведени незаконни групи от страни отвън Европейски Съюз да обхванат в блока и усилват риска от пране на пари, корупция и отбягване на заплащане на налози, съобщи Ройтерс.

Предупреждението се съдържа в проектодоклад, забелязан от организацията, който се чака да бъде оповестен от Европейска комисия в сряда.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на Европейски Съюз, в които работят стратегии за продажба на поданство. Двадесет страни, в това число тези три, продават разрешителни за престояване.

В трите страни богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават цялостен достъп до множеството страни от Европейски Съюз, против вложения, вариращи сред един и два милиона евро.

Според отчета в трите страни няма задоволителни инспекции на произхода на благосъстоянието на хората, които си купуват поданство.

Разрешенията за приемане на местопребиваване се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е подложена на критика, че не ревизира произхода на благосъстоянието, и заплащанията, направени от чужденци, които получават местопребиваване там, основават евентуален риск от пране на пари, счита Европейска комисия.

Еврокомисията споделя, че ще образува експертна група, която ще даде до края на годината рекомендации по какъв начин да се предотвратят заплахите, произлизащи от тези схеми, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР