Европейската комисия ще предостави общо 116,1 милиона евро за дванадесет

...
Европейската комисия ще предостави общо 116,1 милиона евро за дванадесет
Коментари Харесай

ЕК ще предостави общо 116,1 милиона евро за 12 големи екологични и климатични проекта в България и др. членки

Европейската комисия ще даде общо 116,1 милиона евро за дванадесет огромни екологични и климатични плана в България, Чехия, Естония, Унгария и Словения, както и в Австрия, Финландия, Гърция, Италия и Португалия, оповестява уеб сайтът Emerging-europe.com.

" Програмата LIFE на Европейски Съюз за финансиране на планове за запазване на околната среда и природата е съвършен образец за това, че европейските фондове вършат действителни промени по места, подобрявайки качеството на живот на милиони европейски жители ", съобщи европейският комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела. " Новата инвестиция ще помогне на страните - членки да получат запаси, с цел да отговорят на опасенията на жителите по отношение на качеството на въздуха и водата и да спрат загубата на биологично многообразие ", добави тя.

Проектът по програмата LIFE обгръща три области: качество на въздуха, природата и водата. Първата от тези области е обвързвана с главно безпокойство на жителите на Европейски Съюз. Това безпокойство е отразено в забележителната финансова поддръжка, която ще бъде предоставена на градове в България и в Унгария за справяне със замърсяването на въздуха чрез дейности като подмяна на замърсяващи системи за отопление на семействата, или развиване на резистентен публичен превоз и инфраструктура за колела и електрически транспортни средства.

Следват интегрирани планове в Чешката република, Унгария, Португалия и Словения, които да спомогнат за опазването на природата на Европа, за подкрепяне на ефикасното използване на политиката за биоразнообразие и за възстановяване на ръководството на мрежата от предпазени територии на Европейски Съюз, известна като " Натура 2000 ".

Не на последно място, финансирането по програмата LIFE ще помогне на Австрия и Естония да комбинират дейно ръководство на речните басейни с ръководство на риска от наводнения и запазване на природата, тъй че техните водни басейни да могат да поддържат биоразнообразието.

Според Emerging-europe.com Словения ще получи най-вече средства по тази европейска стратегия - 44,3 млн. евро плюс още 27,3 млн. евро за планове, ориентирани към понижаване на излъчванията на парникови газове. В реалност се смята, че Словения има едно от най-високите равнища на биоразнообразие в Европейски Съюз, като 38% от страната е включена в мрежата от предпазени зони " Натура 2000 ", което обуславя и представянето на най-големи по мярка средства по програмата LIFE.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР