Европейската комисия ще предостави на Гърция 700 млн. евро за

...
Европейската комисия ще предостави на Гърция 700 млн. евро за
Коментари Харесай

Еврокомисията ще отпусне на Гърция 700 млн. евро заради мигрантския натиск

Европейската комисия ще даде на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския напън, съобщи Ройтерс.

Решението бе оповестено от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, след оглед на турско-гръцката граница дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европарламента Давид Сасоли.

Гръцките сили за сигурност са предотвратили повече от 24 хиляди опита за незаконно влизане в станата през границата с Турция, заяви през днешния ден министър председателят Кириакос Мицотакис.

" Това към този момент не е бежански проблем. Това е фрапантен опит на Турция да употребява обезверени хора, с цел да постанова своя геополитически дневен ред и да отклонява вниманието от ужасяващата обстановка в Сирия ", съобщи Мицотакис по време на срещата с водачите на европейските инцтитуции. По думите му тази тактика " се провали и ще продължи да се проваля ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че за Европа е значимо да отбрани външната си граница и прикани Анкара да съблюдава съглашение от 2016 година, с което се съгласи да ограничи потока мигранти към Европа в подмяна на милиарди евро помощи. Вчера Ердоган съобщи, че страната му към този момент няма потребност от шестте милиарда евро, които Европейски Съюз се ангажира да изплати поради договорката и по този начин още веднъж сложи под въпрос осъществяването ѝ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бежанците (2026)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР