Европейската комисия ще предложи следващата седмица търговски мерки, които в

...
Европейската комисия ще предложи следващата седмица търговски мерки, които в
Коментари Харесай

ЕК ще предложи мерки, съобразени с опасенията на земеделците в България за вноса от Украйна

Европейската комисия ще предложи идната седмица търговски ограничения, които в огромна степен взимат поради опасенията на земеделците от няколко страни от Европейски Съюз във връзка вноса на селскостопански артикули от Украйна. Това заяви представител на комисията на конференция в отговор на въпроси, свързани списмотона пет страни от Европейски Съюз, измежду които и България.

Той удостовери, че Европейска комисия е получила писмото и ще отговори навреме. По неговите думи към този момент предложенията на комисията са сложени на авансово разискване.

Говорителят означи, че въпросите, свързани с Украйна, са включени в дневния ред на плануваното за идната седмица съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие в Брюксел.

В началото на тази седмица България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха до Европейска комисия писмо с искане за ограничения, в това число с въвеждането на тарифни квоти за по-голямата част от земеделския импорт от Украйна.

В писмото се показва, че вследствие на нараствания импорт от Украйна, селскостопанските производители в страните членки " на предна линия " не престават да срещат компликации при реализацията на своите артикули на обичайните си експортни пазари, където те биват сменени от евтини украински селскостопански артикули.

Петте страни излагат в детайли данни за казуса, обвързван със загубата на пазари за фермерите.

" Смятаме, че е належащо (Европейската) комисия да вкара такива ограничения, които пазят пазарите на страните членки на предна линия и в това време им дава опцията да употребяват своя експортен капацитет. Една опция би било да се вкарат тарифни квоти за множеството чувствителни аграрни артикули в границите на договарянията за удължение на ATM Регламента (Автономни тарифни мерки) ", написа в писмото.

Според подписалите се, за продуктите, за които е невероятно да се вкарат още веднъж тарифни квоти, следва да бъде открито друго решение за разрешаване на казуса с възходящия импорт от Украйна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР