Европейската комисия ще предложи нов проект на многогодишен бюджет на

...
Европейската комисия ще предложи нов проект на многогодишен бюджет на
Коментари Харесай

Брюксел ще предложи нов бюджет на ЕС, за да посрещне последиците от коронавируса

Европейската комисия ще предложи нов план на дълголетен бюджет на Европейски Съюз, с цел да може да посрещне икономическите последствия от пандемията от COVID-19. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

Преди малко повече от месец, на 21 февруари, водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз не съумяха да се схванат за бюджета на Европейски Съюз за идните 7 години - от 2021 година до 2027 година, напомня " Франс прес ". Разногласията бяха както за цялостната сума, по този начин и за разпределянето на разноските (от селското стопанство до дигитализацията, от защитата до миграцията).

Дискусиите трябваше да продължат, само че в това време пандемията се популяризира на Стария континент, където в този момент са две трети от смъртните случаи в света от затруднения от болестта.

" За да се обезпечи икономическото възобновяване, Европейска комисия ще предложи промени в многогодишния си проектобюджет, с цел да посрещне последствията от рецесията, породена от ковид ", се споделя в изказване на германката Фон дер Лайен.

" Това ще включва проект за икономическо възкръсване, който ще подсигурява запазването на кохезията в Европейски Съюз чрез солидарността и отговорността ", се добавя в изказването.

В четвъртък по време на телеконферентната среща на върха на европейските водачи, те не съумяха да се схванат за икономическата реакция на здравната рецесия, която най-вероятно ще потопи Европа в дълбока криза тази година. Лидерите на 27-те трансферираха измежду срещата си на върха топката на министрите на финансите в еврогрупата, с цел да създадат оферти до 15 дни.

" Европейска комисия ще взе участие в тези полемики и е подготвена да даде своята помощ, в случай че е подкрепена от еврогрупата ", сподели Фон дер Лайен.

" Паралелно с това Европейска комисия работи по оферти за етапа на икономическо възкръсване в границите на съществуващите контракти ", се добавя в изказването ѝ.

Европейските страни са разграничени по въпроса за отговора на рецесията. Държавите от южната част на Европейски Съюз, като Италия, Испания и Франция, желаят повече финансова взаимност от своите северни съседи като Германия и Нидерландия. Но последните не са за момента подготвени да оказват помощ абсолютно на съседите си, които постоянно укоряваха в предишното в липса на фискална дисциплинираност.

Междувременно, " Файненшъл таймс " заяви, че Валдис Димбровскис, изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия с сектор " Икономика в полза на хората ", ще забави новите финансови правила за банките. По думите му поддръжката за кредитирането би трябвало да бъде приоритет по време на битката с ковид.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1243)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР