Европейската комисия ще предложи налагането на таван на цената на

...
Европейската комисия ще предложи налагането на таван на цената на
Коментари Харесай

ЕК ще предложи налагане на таван на цената на руския газ

Европейската комисия ще предложи налагането на таван на цената на съветския газ дружно с други ограничения за икономисване на сила, в това число наложително понижаване на потреблението на електричество в пиковите часове и таван на облагите на централите, които не създават ток от газ, съобщи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс.

" Ще предложим таван на цената на съветския газ. Трябва да понижим приходите на Русия, с които Путин финансира жестоката си война против Украйна ", сподели Фон дер Лайен пред кореспонденти.

Чехия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, желае да отстрани предлагането за ограничение на цените на съветския газ от дневния ред на изключителната среща на европейските енергийни министри в петък. Това съобщи министърът на индустрията Йозеф Сикела, като го назова политически инструмент, а не решение, съобщи Ройтерс.

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще обсъдят опциите за стабилизиране на енергийните цени, които се покачиха, откакто Русия внезапно понижи газовите потоци към Европа в отговор на европейските наказания поради нашествието на Москва в Украйна.

Сикела съобщи пред комисия в горната камара на Народното събрание (Сената) в сряда, че страната ще се опита да отстрани тази точка от дневния ред на срещата на енергийните министри, оповестява Чешката информационна организация (ЧТК).

" Според мен това не е градивно предложение. Това е по-скоро различен метод да се глоби Русия, в сравнение с фактически решение на енергийната рецесия в Европа “, сподели Сикела, представен от ЧТК.

" В момента не желаеме да приготвяме повече наказания, а по-скоро да решим обстановката с енергетиката “, добави той.

Министрите ще обмислят разновидности, в това число таван на цените на вносния газ (по тръбопроводи от Русия), както и ограничаване на цените на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, или краткотрайно унищожаване на газовите електроцентрали от актуалната система на Европейски Съюз за установяване на цените на електрическата енергия.

Предложенията ще включват и ограничение на цената на електрическата енергия, създадена в негазови електроцентрали, както и даване на ликвидност на търговците на електрическа енергия.

Европейската комисия уточни в понеделник, че таванът на цената на съветския тръбопроводен газ ще бъде част от нейните оферти.

Франция е за ценово ограничение на съветския газ, сподели президентът Еманюел Макрон в понеделник.

Руският президент Владимир Путин в сряда разкритикува концепцията на Европа за таван на цените на съветския газ като " глупава " и сподели, че това в действителност ще докара до повишение на цените.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР