Европейската комисия ще предложи дългосрочен план, според който газовите хранилища

...
Европейската комисия ще предложи дългосрочен план, според който газовите хранилища
Коментари Харесай

Фон дер Лайен представи планове за енергийна независимост на ЕС пред евролидерите

Европейската комисия ще предложи дълготраен проект, съгласно който газовите складове да са запълнени до 90 на 100 до 1-ви октомври всяка година. Това сподели ръководителят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен след края на срещата на европейските водачи във Версай.

До средата на май Европейската комисия ще показа проект за последователно понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветски газ, нефт и твърди горива до 2027-ма година, сподели фон дер Лайен:

" Трябва да сме подготвени за идната зима. Затова ще създадем работна група, която да изготви проект за презапълване за идната зима и ще координира дейностите. Освен тази първа стъпка, Европейски Съюз ще би трябвало да дефинира дълготрайната си политика за предпазване на газ. Затова Комисията ще показа предложение за запълване на подземните газови складове до най-малко 90 на 100 от техния потенциал до 1-ви октомври всяка година ".

Фон дер Лайен дефинира като допустимо намаляването на вноса на съветски газ с две трети в границите на една година и уточни като опция за това втечнения газ, както и съществуването на нужната инфраструктура за задачата.

Като опция френският президент Еманюел Макрон пък уточни нуклеарната сила и възобновимите източници. Той предизвести, че пазарът на храни също е дестабилизиран поради войната, защото Русия и Украйна са измежду най-големите пазари на зърнени храни и ще остане по този начин още една година, поради което ще би трябвало да се преоцени тактиката в тази тенденция.

Запитан дали е допустимо идващите наказания против Русия да включват петролно ембарго против нея, както и изключването на " Газпромбанк " и " Сбербанк " от системата SWIFT, той отговори, че нищо не е изключено, в случай че президентът Путин усили бомбардировките и обсади Киев назад на това, което приказва.

" Искам да насочва посланието в тази връзка, че нищо не е неразрешено и нищо не е табу. Ние ще предприемем всичко, което считаме за дейно и което има потребно влияние, с цел да спрем Русия по пътя на експанзията, по който е поела ", уточни Макрон.

Той също по този начин сподели, че в идващите часове още веднъж ще беседва дружно с немския канцлер Шолц с президента Путин.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР