Европейската комисия ще отпусне около 1,8 милиона евро, за да

...
Европейската комисия ще отпусне около 1,8 милиона евро, за да
Коментари Харесай

ЕК отпуска 1,8 млн. евро за създаване на Европейски нюзрум

Европейската комисия ще отпусне към 1,8 милиона евро, с цел да помогне за основаването на " Европейски нюзрум ", който да сплоти 16 осведомителни организации на континента, заяви Българска телеграфна агенция.

" Това ще бъде първото по рода си паневропейско медийно пространство и ще разреши на публицистите да отразяват взаимно въпроси, свързани с Европейския съюз, и да предизвикват, по този начин да го кажем, дух на съдействието ", коментира европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Финансовите средства ще бъдат употребявани и за финансиране на в допълнение образование на публицисти и за нов многоезичен уебсайт с определени материали на участващите осведомителни организации по въпроси, свързани с Европейски Съюз, заяви Европейската комисия.

Проектът е съгласуван от ДПА. В него вземат участие френската организация Франс прес, италианската АНСА, белгийската Белга, австрийската АПА, испанските ЕФЕ и Еуропа прес, румънската Аджерпрес, албанскатаа АТА, българската Българска телеграфна агенция, хърватската ХИНА, македонската МИА, словенската СТА, словашката ТАСР, сръбската Танюг и ФЕНА от Босна и Херцеговина.

Председателят на Управителния съвет на ДПА Петер Кропш сподели: " Когато 16 организации от 15 страни, всяка със своя национална визия за Европа, употребяват общ нюзрум в Брюксел, всички ще завоюват от разнообразието на гледните точки. Тази мрежа ще увеличи качеството на публицистиката. " Той добави, че " с концепцията за " Европейски нюзрум " е изключително значимо за нас всички сътрудници да се ангажират със свободна и самостоятелна публицистика ".

Проектът може да започне най-рано през януари, а нюзрумът ще стартира да действа към средата на идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР