Европейската комисия ще осигури 1,5 милиарда евро за развитието на

...
Европейската комисия ще осигури 1,5 милиарда евро за развитието на
Коментари Харесай

1,5 млрд. евро за развитието на изкуствения интелект осигурява ЕК до 2020 г.


Европейската комисия ще обезпечи 1,5 милиарда евро за развиването на изкуствения разсъдък до 2020 година, прева Българска телеграфна агенция. Целта е в същия интервал частните и обществените вложения в тази сфера да доближат 20 милиарда евро. Това съобщ във Варна еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел. По думите й задачата е след 2020 година бюджетът за бранша да бъде годишно по 20 милиарда евро.

Комисията има ясна тактика за изкуствения разсъдък и част от нея са вложенията за развиването на софтуерния потенциал, уточни Габриел. Според нея втората ос, по която ще се работи интензивно, са етичните въпроси, които повдига тази тематика и страховете на хората за загуба на работни места. Еврокомисарят сподели, че е образувана високоекспертна група, на която е сложена задача до края на годината да бъдат обрисувани съществени насоки за етичните правила - права за изкуствения разсъдък, отговорност, бистрота. " Искам метод, в който индивидът ръководи процесите, той е първоначално и в края ", изясни Габриел. Тя добави, че третият акцент в тактиката на Европейска комисия е разбор на въздействието на изкуствения разсъдък върху пазара на труда и потребността на експерти и образованието на фрагменти.

Една от огромните тематики в областта на дигитализацията е мястото на дамите в бранша, добави еврокомисарят. Тя уточни, че в това отношение България е водач в Европа, защото 30 % от работещите в региона на осведомителните технологии са дами при приблизително равнище за Европейски Съюз 16 на 100.

Според данните на Европейска комисия единствено 17 % от бизнесмените в този бранш за дами, на 1000 завършващи висшисти 24 са дамите, свързани с подобен вид специалности, а единствено 6 от тях вършат кариера в бранша, сподели Габриел. По думите й, с цел да се промени тази действителност, е нужно да се борим със стандартите, да се осъществят наставнически стратегии и да се подтикват девойките да избират и да се осъществят в специалности, свързани с математика, инженерни науки, технологии. Нужна е и сериозна връзка с бизнеса, което значи повече дуално обучение и професионално трупане на стаж от допустимо най-ранна възраст, изясни още Габриел.

За битката с подправените вести еврокомисарят уточни, че към този момент е направена първата сериозна стъпка с изработването на кодекс, към използването на който всички заинтригувани от този проблем страни поемат задължения. Документът не е дело на Европейска комисия, акцентира Габриел и добави, че той не е единствено положителни планове, а компании от разнообразни браншове са поели ангажимент да вземат ограничения против дезинформацията онлайн. До края на годината би трябвало да има забележими резултати по този проблем, в случай че не - Европейска комисия си резервира правото да излезе с разбор през декември и, в случай че е належащо, ще бъдат направени други оферти, в това число от регулаторен темперамент, добави Габриел.

Във Варна през днешния ден българският еврокомисар откри цифровата конференции InnoWave Summit. Във форума вземат участие като лектори представители на международни марки. Основните тематики са свързани с нововъведения в областта на блокчейн технологиите, интернет на нещата, виртуалната действителност, изкуствения разсъдък, нанотехнологиите, цифровото опазване на здравето, стартъпите, електронната търговия. Организатори на конференцията са съдружие Български бизнес конгреси в партньорство с община Варна, с поддръжката на министерството на стопанската система и Европейската стартъп мрежа.

Въпреки че се организира единствено за повторно, тази конференция към този момент има славата на най-мащабното високотехнологично събитие на Югоизточна Европа, уточни Габриел. Тя добави, че България демонстрира, че желае да бъде дейна в цифровата промяна, а Варна има особено място, защото се трансформира в хъб за цифрово предприемачество за Централна и Източна Европа и Западните Балкани.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР