Европейската комисия ще организира дарителска конференция в Тирана с цел

...
Европейската комисия ще организира дарителска конференция в Тирана с цел
Коментари Харесай

ЕС организира дарителска конференция за пострадалите от труса в Албания

Европейската комисия ще провежда дарителска конференция в Тирана за да подкрепи възобновяване на Албания от мощното земетресение, което разклати страната с магнитуд от 6,4 по Рихтер през ноември. Трусът лиши живота на 51 души и остави без покрив други 5000.

Конференцията ще се организира в средата на януари, заяви ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

„ Трябват вложения за подготовката на дълъг интервал на възобновяване “, сподели тя на конференция след края на първия ден на европейската среща на върха в Брюксел. Припомняме, че концепцията за интернационална конференция бе дадена при започване на декември от френския президент Еманюел Макрон. Целта е да се подкрепи на потърпевшите от земетресението хора в балканската страна. 

Дни след мощния трус, Албания пусна особено лого, с което търси помощ и взаимност след разрушителното земетресение. Общо 200 спасители от няколко страни и 10 кучета следотърсачи работиха на терен, търсейки оживели под останките. Заради пукнатините по фасадите даже се наложи няколко здания да бъдат разрушени. Десетки страни се отзоваха да оказват помощ на балканската страна – някои със спасители, други с парични средства. Българският червен кръст изпрати четири автомобила с филантропична помощ за Албания – 1000 броя вълнени одеяла, възглавници и спални комплекти, както и 100 броя фамилни палатки и фамилни хигиенични пакети. Правителството ни взе решение да окаже и финансова помощ от 200 000 лева на потърпевшите в балканската страна. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР