Европейската комисия ще обяви днес пакет от предложения за задълбочена

...
Европейската комисия ще обяви днес пакет от предложения за задълбочена
Коментари Харесай

Брюксел обявява план за задълбочаване на интеграцията в еврозоната

Европейската комисия ще разгласи през днешния ден пакет от оферти за задълбочена икономическа интеграция на 19-те страни от еврозоната, съобщи " Ройтерс ". Целта на ограниченията е да създадат единната валута по-устойчива на възможни бъдещи рецесии.

Пакетът на еврокомисията евентуално ще се отнася до концепциите на някои водачи от еврозоната като френския президент Еманюел Макрон за основаването на бюджет, финансов министър и парламент за еврозоната.

Сред другите хрумвания е трансформирането на избавителния фонд на еврозоната в Европейски валутен фонд, както и подсилването на европейската банкова система.

Предложенията на комисията ще дадат необятно поле за полемики сред водачите на еврозоната на срещата на върха, която ще се организира на 15 декември.

Макар самото наличие на пакета да бе защитавано в загадка, се появиха задоволително обществени изказвания на публични лица от еврокомисията и националните държавни управления, с цел да стане ясно кои ще са противоречивите моменти.

Макрон евентуално ще желае бюджетът за еврозоната да бъде огромен обособен запас от пари, финансирани от налози, до момента в който Брюксел би предпочел той да бъде част от съществуващия дълголетен бюджет, финансиран от държавните вноски. Според Германия еврозоната не се нуждае от бюджет.

Еврокомисията желае също бъдещият финансов министър на еврозоната, който ще управлява бюджета и ще ръководи месечните срещи на финансовите министри от страните с единна валута, да бъде върховен чиновник от институцията.

Това обаче е недопустимо за финансовите министри, които избират Брюксел да бъде единствено наблюдаващ на срещите им. В момента те избират ръководителя на Еврогрупата.

Противно на предложенията на Макрон Брюксел счита, че не е належащо да се основава парламент за еврозоната в границите на настоящия Европейски парламент, защото всички страни като се изключи Англия и Дания са задължени рано или късно да одобряват единната валута.

Еврокомисята би желала избавителният механизъм на еврозоната да стане институция на Европейски Съюз, а не междуправителствен орган, ръководен от обособен контракт, подписан единствено от държавните управления в еврозоната.

Финансовите министри обаче желаят да упражняват цялостен надзор върху средствата в избавителния фонд.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР