Европейската комисия ще обсъди идния понеделник становищата си по исканията

...
Европейската комисия ще обсъди идния понеделник становищата си по исканията
Коментари Харесай

ЕК обсъжда европейската интеграция на Украйна, Молдова и Грузия

Европейската комисия ще разиска идния понеделник мненията си по настояванията на Украйна, Грузия и Молдова за приемане на статут на претенденти за участие в Европейски Съюз, заяви през днешния ден представител на комисията.

Той добави, че се планува приемането на мненията да бъде гласувано идващия петък - седмица преди идващото съвещание на Европейския съвет.

Пред Европейския парламент през вчерашния ден ръководителят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук прикани Европейски Съюз да даде статут на претендент на неговата страна на съвещанието на Европейския съвет на 24 юни.

Европейска комисия настоя през днешния ден страните по света да не одобряват доставки с откраднатото от Русия украинско зърно.

Говорител на комисията означи, че Египет към този момент е отказал сходни доставки. Говорителят съобщи, че вносителите би трябвало да наблюдават от кое място получават зърнени доставки.

Комисията през днешния ден разгласи, че от бюджета на Европейски Съюз ще бъдат отпуснати още 205 милиона евро за филантропична помощ за Украйна и с това общата предоставена за задачата сума доближава над 700 милиона евро. За Молдова за филантропични потребности Европейски Съюз дава 13 милиона евро. Европейски Съюз отпуска също седем милиона евро на Червения кръст и на Червения полумесец за обезпечаване на психическа помощ на украинските бежанци в Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Чехия в идващите две години.

Европейска комисия предлага Молдова да бъде освободена за една година от тарифни квоти за износа към Европейски Съюз на единствените седем аграрни артикули, които към момента попадат под ограничавания.

По оценки на комисията сходно решение би подкрепило страната с 55 милиона евро като част от напъните за облекчение на последствията от подхванатата от Русия война против Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР