Европейската комисия ще направи оценка на въздействието върху околната среда

...
Европейската комисия ще направи оценка на въздействието върху околната среда
Коментари Харесай

Пакетът "Мобилност" ще мине през екологична оценка

Европейската комисия ще направи оценка на въздействието върху околната среда на детайли от контрактувания пакет " Мобилност ", против които се разгласи България дружно с няколко източноевропейски страни, заяви брюкселският уебсайт Euractiv.bg. Най-спорно е условието тировете да се връщат в страната, в която е записана компанията, един път на 8 седмици, даже в случай че са празни.

Говорителят по въпросите на превоза Стефан де Керсмекер разясни, че Еврокомисията ще бъде подготвена с оценката си преди законодателният развой по пакета " Мобилност " да е завършил. Това би разрешило някои решения да бъдат преразгледани в нова светлина. Запитан дали освен това състояние има смисъл България да завежда дело пред Европейския съд, както български ръководители се заканиха, още повече че законодателният развой не е завършил, той сподели, че без да дава препоръки на страните членки, значимо е окончателното решение, а не това, реализирано на промеждутъчен стадий.

По този метод Комисията се трансформира в съдия в разногласието, противопоставящ Франция и други страни в богатата част на Европейски Съюз, с България, Румъния, Латвия, Полша, Унгария и Литва.

Рано е да се приказва за поврат в интерес на България, разяснява Euractiv.bg. Макар че аргументът за отрицателното влияние върху околната среда на прекосяването на цялостен континент от хиляди празни камиони да наподобява стабилен, еврочиновниците могат да измислят различен метод да лимитират каботажните (вътрешните) курсове на тировете. България твърди, че камионите ще се връщат празни, а Комисията би могла да предложи да се връщат цялостни – също по този начин един път на 8 седмици.

Миналата седмица бе реализирано съглашение по пакета сред Еврокомисията, Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. Клаузите за връщането на камиона на 8 седмици, както и на лидера на 4 седмици, бяха оспорени, че не се съчетават с предлаганата от Урсула фон дер Лайен " Зелена договорка " в Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР