Европейската комисия ще инвестира в изкуствен интелект (AI) 1,5 млрд.

...
Европейската комисия ще инвестира в изкуствен интелект (AI) 1,5 млрд.
Коментари Харесай

Мария Габриел: До 2020 г. ЕК инвестира €1,5 млрд. в изкуствен интелект

Европейската комисия ще влага в изкуствен интелект (AI) 1,5 милиарда евро, а частните и обществените пари, вложени в бранша, да доближат 20 милиарда евро. Това разгласи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел пред публицисти във Варна преди формалното разкриване на високотехнологична конференция „ Innowave Summit “.

Конференцията се организира за втора поредна година, само че към този момент има славата на най-голямо софтуерно събитие за Югоизточна Европа. Медиен сътрудник на „ Innowave Summit “ е осведомителна организация и вестник „ Монитор “. „ За мен е чест да бъда тук, тъй като България демонстрира, че желае да бъде дейна в цифровата промяна, само че има особено място за Варна, тъй като се развива с огромна скорост и се трансформира в хъб за цифрово предприемачество на Западните Балкани “, съобщи Габриел.

По думите й в цифровата промяна водачи са градовете и районите, които „ ще ни разрешат да бъдем най-близо до хората, до МСП-та и започващите компании. Затова градим мрежа от контактите, с цел да може локалните институции и бизнеса да дефинират какви са потребностите и целите, и да се търси финансиране за тях “, добави еврокомисарят.

Изкуственият разсъдък ще бъде водеща тематика в идващите години, по тази причина Европейската комисия има тактика по тематиката, която има 3 съществени стълба: усилване на софтуерния потенциал, тъй като постоянно упрекват Европа, че няма лични платформи, само че тя е водач в роботиката и микро- и наноелектрониката. Затова Европейска комисия до 2020 година ще влага 1,5 милиарда евро за изкуствен интелект, а частните и обществените пари, вложени в бранша, да доближат 20 милиарда евро. Целта е всяка година след 2020 година бюджетът за изкуствен интелект да бъде 20 милиарда евро, анонсира амбициозната цел Габриел.

Втората ос са така наречен етични въпроси, тъй като хората се опасяват от AI. Затова Габриел е основала високо експертна група, която би трябвало да приготви насоки за правила за изкуствения разсъдък до края на годината. Третата част е въздействието на AI върху пазара на труда и върху цифровите умения. „ Днес повече от всеки път имаме потребност от експерти по тематиката, по тази причина хъбове като Варна са значими. Заложени са средства за образование в новата стратегия „ Дигитална Европа “ – 700 млн. евро – желаеме да ги дадем за така наречен „ напреднали умения “ и AI безспорно ще бъде част от тях “, сподели еврокомисарят.

Мария Габриел е един от най-активните политици в борбата с дезинформацията. Преди дни тя заяви, че представителите от медийния и рекламен бранш са ѝ предали самостоятелните си пътни карти, по които ще се водят в дейностите си против подправените вести. Днес тя разгласи, че до края на годината представителите на бизнеса ще й показват по какъв начин сами да се контролират като покажат ясно измеруеми резултати. В противоположен случай Европейската комисия си резервира правото да излезе с разбор по тематиката през декември и в случай че е належащо да показват нова регулация, разгласи Габриел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР