Европейската комисия се събира на неформална работна среща заради бежанския

...
Европейската комисия се събира на неформална работна среща заради бежанския
Коментари Харесай

EK обсъжда миграцията на извънредна среща днес

Европейската комисия се събира на неофициална работна среща поради бежанския проблем през днешния ден. Тя бе свикана от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В Брюксел ще се съберат водачите на 16 страни – измежду тях са България, Франция, Германия, Италия, Гърция, Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия.

Страните от Вишеградската четворка отхвърлиха поканата. Премиерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия оспориха смисъла и легитимността на форума и се оповестиха срещу всевъзможни хрумвания за релокация на мигранти.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи четири точки за справяне с казуса – неотложно прекъсване на потока от незаконни мигранти, гарантиране на външните граници на Европейски Съюз, изнесени центрове за настаняване на бежанци отвън границите на Общността, а тези, които към този момент са в Европейски Съюз, да бъдат настанени в центрове от закрит вид.

Срещата се организира броени дни преди Европейския съвет, очакван за края на другата седмица, на който се чака миграцията да бъде съществена точка. Темата за мигрантските квоти остава противоречива от началото на бежанския поток, като предходната година тя провокира напрежение сред ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.
Особени резултати обаче не се чакат. “Срещата е консултативна и няма да има заключителна декларация”, сподели немският канцлер Ангела Меркел, която се счита за главен иницатор.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР