Европейската комисия се отказа от плановете си да санкционира руския

...
Европейската комисия се отказа от плановете си да санкционира руския
Коментари Харесай

Politico: ЕС се отказа от санкциите срещу руския ядрен сектор

Европейската комисия се отхвърли от проектите си да глоби съветския нуклеарен бранш или негови представители в идния, десети пакет от наказания. Това обявиха дипломати пред европейското издание Politico.

Поредният пакет наказания против Русия би трябвало да бъде признат във връзка годишнината от нашествието на Москва в Украйна, която стартира на 24 февруари, а задачата е да се затрудни финансирането на войната и да лиши Путин от ресурсите, от които се нуждае, с цел да създава оръжия за фронта. Този пакет би трябвало да бъде признат идните дни, като още се водят договаряния на равнище Европейски Съюз.

Европейската комисия в началото сподели на страните от общността, че ще се опита да изготви наказания, ориентирани към гражданския нуклеарен бранш на Русия. И преди срещата на водачите на Европейски Съюз предходната седмица украинският президент Володимир Зеленски прикани Блока най-малко да наложи наказания против съветската компания за нуклеарна сила „ Росатом “.

Но този проект се провали, споделиха тримата дипломати, акцентирайки последните планове на наказания.

Пакетите от наказания на Европейски Съюз са разграничени на няколко елементи: нови правила, които са ориентирани към характерни браншове, като авиацията или военните, и описи, които постановат визови ограничавания и заледяване на активи на лица и компании – само че никой не включва нуклеарния бранш, съгласно чернови, с които Politico разполага, и дипломати от Европейски Съюз, които приказват при изискване за анонимност.

За глобите против съветския нуклеарен бранш Европейски Съюз срещна отпор от няколко страни. И макар че не се загатва в материала на Politico, една от тях е България. 

Миналата седмица президентът Румен Радев съобщи в Брюксел, че България ще наложи несъгласие на това предложение, защото приемането на европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика ще повлияе директно на българската енергетика.

Ние не можем да приемем глоба в нуклеарната енергетика. Ако се наложи, ще наложим несъгласие, да “, съобщи президентът преди съвещанието на Европейски Съюз.

Politico показва, че Унгария също от дълго време се опълчва на фокуса към нуклеарния бранш, акцентирайки зависимостта си от „ Росатом “. За да преодолее евентуално несъгласие от страна на Унгария, Европейски Съюз обмисляше да включи обособени чиновници на „ Росатом “ и други компании в листата, само че в последна сметка реши да не го направи.

Унгария не го позволява, защото тяхната нуклеарна централа е благосъстоятелност на „ Росатом “ и те споделят, че създава 50% от енергийните доставки на страната. Но глобите против лица (освен основния изпълнителен директор) не би трябвало да оказват въздействие върху енергийната сигурност “, сподели върховен посланик на Европейски Съюз. „ И Европейски Съюз би трябвало да отговори на настояването на Зеленски “.

Франция също изрази нерешителност, като чиновник на френското министерство на стопанската система сподели пред кореспонденти по-рано тази седмица, че " доста атомни електроцентрали употребяват съветско гориво ".

Някои дипломати от Европейски Съюз показаха отчаяние от този ход.

Тъжно е. Що се отнася до нуклеарната част... никой не ни сподели, че не е добре или ще бъде проблем ", сподели първият посланик на Европейски Съюз. " Ето за какво сме сюрпризирани. "
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР