Европейската комисия се обърна вчера към 27-те държави в ЕС

...
Европейската комисия се обърна вчера към 27-те държави в ЕС
Коментари Харесай

Брюксел призова държавите в ЕС да пестят синьо гориво

Европейската комисия се обърна през вчерашния ден към 27-те страни в Европейски Съюз с апела " Пестете газ за спокойна зима " (Save Gas for a Safe Winter). Тя предложи като доброволна мярка за всички страни от Европейски Съюз да понижат потреблението на газ с 15% от 1 август 2022 година до 31 март 2023 година в съпоставяне със междинното им ползване през същия интервал на предходните пет години - от 2016 до 2021 година

" Русия ни изнудва. Русия употребява силата като оръжие. И затова Европа би трябвало да бъде готова, без значение дали става дума за отчасти или цялостно прекъсване на съветския газ ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Планът планува страните да преминат към възобновима сила или въглища, петрол или нуклеарна сила, в случай че е належащо, и предлага да лимитират отоплението и охлаждането в публични здания.

Европейската комисия разхлаби разпоредбите за държавна помощ за фирмите за възобновима сила. Европейска комисия също по този начин уточни, че фирмите, наранени от глобите против Русия, ще получат 500 000 евро като държавна помощ по отношение на 400 000 евро, които бяха контрактувани по-рано.

Дипломатите от страните от Европейски Съюз ще обсъдят предлагането на комисията в петък, като по-късно страните членки на съюза ще би трябвало да вземат решение по отношение на препоръчаните ограничения на изключителна среща на енергийните министри на 26 юли.

Планът към този момент срещна съпротивата на някои страни, които считат, че техните ограничения за изключителни обстановки не се нуждаят от поддръжка от Европейски Съюз. Сред тези, които се опълчват на наложителните цели в Европейски Съюз, е Полша, която е напълнила газовото си вместилище до 98% от потенциала, откакто Русия спря доставките на газ през април. Резервите от газ при други обаче са по-малки - в Унгария да вземем за пример са 47%, а в България и Хърватия - надлежно 41% и 43% от потенциалите на хранилищата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР