Европейската комисия се е отказала да дебатира и въвежда т.нар.

...
Европейската комисия се е отказала да дебатира и въвежда т.нар.
Коментари Харесай

Ех, Радев, изпусна: Урсула се отказа от ядрени санкции срещу Русия

Европейската комисия се е отказала да дебатира и вкарва така наречен нуклеарни наказания против Русия в опит да доограничи въздействието на Кремъл на Стария континент. Новината съобщиха трима дипломати пред POLITICO в четвъртък. С нея увисва във въздуха и желанието на българския президент Румен Радев да наложи несъгласие върху подобен пакет.



Радев и унгарският министър председател Виктор Орбан бяха наточили ястребови човки да клъвнат по общоевропейската политика с противоречие за ограничаване върху съветското нуклеарно гориво и схемите за транспортиране на отработеното. Общо 5 страни се оповестиха авансово " срещу ". 

Изпълнителният орган на Европейски Съюз в началото сподели на страните от Европейски Съюз, че ще се опита да изготви наказания, ориентирани към гражданския нуклеарен бранш на Русия. И преди срещата на водачите на Европейски Съюз предходната седмица украинският президент Володимир Зеленски прикани блока най-малко да наложи наказания против съветската компания за нуклеарна сила Росатом.

Но този проект се провали, споделиха тримата дипломати, акцентирайки последните планове за наказания.

Пакетите от наказания на Европейски Съюз са разграничени на няколко елементи: нови правила, които са ориентирани към характерни браншове, като авиацията или военните и описи, които постановат визови ограничавания и заледяване на активи на лица и компании - само че никой не включва нуклеарния бранш, съгласно чернови, прегледани от POLITICO и дипломати от Европейски Съюз, които говореха при изискване за анонимност.

" За страдание нуклеарният бранш не е включен в това предложение ", сподели един посланик от Европейски Съюз от ястребова страна.

Унгария от дълго време се опълчва против наказания към нуклеарния бранш, акцентирайки зависимостта си от Росатом. За да преодолее евентуално несъгласие от страна на Унгария, Европейски Съюз обмисляше да включи обособени чиновници на Росатом и други компании в листата, само че в последна сметка реши да не го направи.

" Унгария не желае, защото тяхната нуклеарна централа е благосъстоятелност на Росатом и те споделят, че създава 50 % от енергийните доставки на страната. Но глобите против лица (освен основния изпълнителен директор) не би трябвало да оказват въздействие върху енергийната сигурност ", сподели вторият, върховен посланик на Европейски Съюз. " И Европейски Съюз би трябвало да отговори на настояването на Зеленски. "

Франция също изрази нерешителност, като чиновник на френското министерство на стопанската система сподели пред кореспонденти по-рано тази седмица, че " доста атомни електроцентрали употребяват съветско гориво ".

Някои дипломати от Европейски Съюз показаха отчаяние от този ход. " Тъжно е. Когато става въпрос за нуклеарната част, никой не ни сподели, че няма да е наред или ще бъде проблем ", сподели първият посланик на Европейски Съюз. " Ето за какво сме сюрпризирани ". 

На главната фотография: АЕЦ в Литва 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР