Европейската комисия счита, че плановете за държавна помощ от страна

...
Европейската комисия счита, че плановете за държавна помощ от страна
Коментари Харесай

ЕК позволи държавна помощ за интерконектора ни с Гърция

Европейската комисия смята, че проектите за държавна помощ от страна на България и Гърция за създаване и употреба на междусистемна връзка за природен газ са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. Проектът ще способства за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки на Европейски Съюз, без да наруши непозволено конкуренцията, споделя Брюксел.
" Одобрихме помощ, която ще бъде предоставена от България и Гърция, защото тя е лимитирана до това, което е належащо за реализирането на плана, и по тази причина е в сходство с разпоредбите за държавната помощ ", разяснява еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.
С утвърдените от Европейска комисия ограничения ще бъдат подкрепени построяването и употребата на 182 километра трансгранична междусистемна връзка (наречена IGB) сред Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Междусистемната връзка е проектирана за превозване на 3 милиарда кубични метра природен газ годишно (bcm/y) от Гърция до България до 2021 година При възможна по-късна фаза на плана потенциалът може да се усили до 5 bcm/y и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция. IGB е взаимно акционерно сдружение, формирано от консорциума IGI Poseidon (включващ италианското сдружение Edison и заварения гръцки оператор DEPA) и българския оператор „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ).
Общият размер на капиталовите разноски за построяването на междусистемната връзка възлиза на 240 милиона евро. Финансирането ще се обезпечи посредством:
- директно дялово присъединяване в размер на 46 млн. евро от акционерите на взаимното акционерно сдружение.
- вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ), която се ръководи централно от Европейската комисия.
- заем в размер на 110 млн. евро, възложен от Европейската капиталова банка (ЕИБ) на БЕХ (впоследствие трансфериран на " Ай Си Джи Би " АД). По този заем ще има безусловна безвъзмездна държавна гаранция от България.
- директно финансово присъединяване в размер на 39 млн. евро от държавния бюджет на България посредством оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014—2020 година (ОПИК).
Освен това, ще има избран режим за корпоративно данъчно облагане, който ще се ползва за " Ай Си Джи Би " АД за период от 25 години от началото на комерсиалните интервенции и ще бъде организиран посредством междуправителствено съглашение сред България и Гърция. А главните причини на Брюксел да утвърди са, че планът ще способства за напредъка по главните стратегически цели на Европейски Съюз, в това число диверсификацията на източниците за доставка на газ и ще увеличи сигурността на доставките на газ за Европейски Съюз, както и, че ограниченията за помощ са нужни, защото планът не би могъл да бъде сбъднат без помощта. В тази връзка финансовият разбор на плана, осъществен от Европейска комисия, сподели, че възвръщането на капиталовите разноски единствено от цените за потребление на междусистемния газопровод не би било осъществимо.
Съгласно настоящите правила, нито БЕХ в България, нито DEPA в Гърция ще може да резервира повече от 40% от потенциала на новата междусистемна връзка на входните пунктове надлежно в България и Гърция. В резултат на това най-малко 60% от новия потенциал ще бъдат отворени за съперници, които желаят да продават газ на тези пазари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР