Европейската комисия съобщи подробности за пакета от 18 милиарда евро

...
Европейската комисия съобщи подробности за пакета от 18 милиарда евро
Коментари Харесай

ЕК предлага 18 млрд. евро за Украйна

Европейската комисия заяви детайлности за пакета от 18 милиарда евро за икономическа поддръжка на Украйна до 2023 година Европейска комисия се надява той да бъде утвърден от държавите-членки на Европейски Съюз.

Съгласно проекта Европейски Съюз ще отпуска на Киев по 1,5 милиарда евро на месец под формата на 35-годишни заеми, като лихвените заплащания ще се покриват от Европейския съюз.



" Представяме този нов финансов пакет за Украйна в миг на остри потребности за страната, защото непрестанните офанзиви на Русия не престават да поразяват основна инфраструктура ", съобщи заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис.

" Нашата финансова помощ би трябвало да бъде постоянна, структурирана и предвидима. "

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на комисията и на нейния ръководител Урсула фон дер Лайен, съобщи Агенция Франс Прес.

" Това демонстрира същинската взаимност на Европейски Съюз ", сподели той.

Новият пакет би трябвало да бъде утвърден от държавите-членки на Европейски Съюз. Някои от тях са скептично настроени към поемането на отговорността за възходящия дълг на Украйна. Европейска комисия се надява първото заплащане да бъде осъществено през януари.

Европейски Съюз към този момент е отпусна на Украйна 4,2 милиарда евро макрофинансова помощ през тази година и възнамерява да изплати още 2,5 милиарда евро до края на този месец.



Международният валутен фонд пресмята, че украинското държавно управление ще се нуждае от сред три и четири милиарда евро на месец през идната година.

От Брюксел се надяват, че приносът на Европейски Съюз ще бъде допълнен от Вашингтон и други огромни интернационалните сътрудници, с цел да доближи помощта нужното равнище.

" Ние ще подсигуряваме, че Украйна ще излезе от тази война като просперираща страна, по пътя на европейската интеграция. Ще поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи Фон дер Лайен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР