Европейската комисия съобщи днес, че въпреки бързите и всеобхватни мерки,

...
Европейската комисия съобщи днес, че въпреки бързите и всеобхватни мерки,
Коментари Харесай

Брюксел: Сривът на икономиката на ЕС ще е по-голям от очакваното


Европейската комисия заяви през днешния ден, че макар бързите и всеобхватни ограничения, подхванати както на европейско, по този начин и на национално ниво в страните, тази година в стопанска система та на Европейски Съюз ще настъпи дълбока криза , провокирана от ковид. Тъй като премахването на ограниченията става с по-плавно движение от плануваното, въздействието върху стопанска система та през 2020 година ще бъде по-значително от предстоящото, оповестява Българска национална телевизия.

Според икономическата прогноза от лятото на 2020 година стопанска система та на еврозона та ще се свие с 8,7 % през 2020 година и ще означи напредък от 6,1 % през 2021 година Предвижда се стопанска система та на Европейски Съюз да се свие със 8,3 % през 2020 година и да означи напредък от 5,8 % през 2021 година Ето за какво свиването през 2020 година се чака да бъде доста по-силно от плануваните 7,7 % за еврозона та и 7,4 % за Европейски Съюз като цяло в прогнозата от пролетта на 2020 година Растежът през 2021 година също ще бъде малко по-слаб от планувания напролет.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за стопанска система та в полза на хората, съобщи: “Икономическото влияние от ограниченията за карантиниране по-силно от първичните ни упования. Продължаваме да прекосяваме през плевел интервал и да сме изправени пред доста опасности, в това число друга мощна вълна от болест. Ако не друго, тази прогноза е мощен аргумент за потребността от съглашение по нашия упорит пакет от ограничения за възобновяване — NexGenerationEU, за да помогнем на стопанска система та. Що се отнася до останалата част на годината, а и през идната, можем да чакаме възкръсване, само че ще би трябвало да бъдем бдителни във връзка с другата експедитивност на възобновяване. Трябва да продължим да пазиме служащите и предприятията и да координираме нашите политики в тясно съдействие на ниво Европейски Съюз , с цел да подсигуряваме, че ставаме по-силни и единни ”.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанска система та, сподели: “Коронавирусът към този момент лиши живота на повече от половин милион души по света, като този брой към момента се усилва всеки ден в някои елементи на света с тревожни темпове. Настоящата прогноза демонстрира опустошителните стопански последствия от тази пандемия. Политическата реакция в цяла Европа оказа помощ да се смекчи ударът за нашите жители, само че обстановката продължава да води до увеличение на разликите, неравенството и несигурността. Ето за какво е толкоз значимо да се реализира бързо единодушие по проекта за възобновяване, препоръчан от Комисията, с цел да се обезпечи както ново доверие, по този начин и ново финансиране в нашите стопански системи в този сериозен миг ”.

Очаква се възобновяване да се почувства през втората половина на 2020 година

Въздействието на пандемията върху икономическата интензивност към този момент беше доста през първото тримесечие на 2020 година, макар че множеството страни членки започнаха да вкарват ограничения за изолираност при домашни условия едвам в средата на март. Тъй като през второто тримесечие на 2020 година настъпи доста по-дълъг интервал на спиране на икономическата интензивност и изолираност при домашни условия, чака се икономическата продукция да е намаляла доста повече, в сравнение с през първото тримесечие.

Първите данни за май и юни обаче демонстрират, че най-лошото може да е отминало. Очаква се възобновяване да се почувства през втората половина на годината, въпреки че ще остане ненапълно и неравномерно в другите страни членки.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР