Европейската комисия съобщи днес, че предава Полша на Съда на

...
Европейската комисия съобщи днес, че предава Полша на Съда на
Коментари Харесай

ЕК предава Полша на Съда на ЕС заради заплахи за върховенството на закона

Европейската комисия заяви през днешния ден, че предава Полша на Съда на Европейски Съюз поради нарушение на правилото за самостоятелност на правосъдната власт.

Отбелязва се, че Полша ще дава отговор поради закона за Върховния съд. Европейска комисия упорства Европейският съд да издаде краткотрайни насоки до постановяването на дефинитивно решение.

Уточнява се, че измененията в посочения полски закон не подхождат на условията на Европейски Съюз. С измененията пенсионната възраст на полските висши съдии бе понижена от 70 на 65 години, с което 27 от 72-мата съдии може да бъдат предварително освободени.

Законът визира и ръководителя на полския Върховен съд, който наподобява няма да може да приключи 6-годишния си мандат.

Европейска комисия упорства Съдът на Европейски Съюз да се произнесе допустимо най-скоро. Комисията изпрати публично уведомително писмо до полските управляващи на 2 юли, последвано от стимулирано мнение на 14 август. Отговорите, които полските управляващи дадоха и по двата документа, не разсеяха опасенията на Европейска комисия от правно естество, се показва в известие на институцията.

Съгласно новия полски закон на съдиите, наранени от понижаването на пенсионната възраст, се дава опция да изискат удължение на мандата си, което може да бъде утвърдено от президента на страната за период от три години, с опция за еднократно възобновяване.

Няма ясно избрани условия за вземането на решение от президента, нито е очакван правосъден контрол, в случай че той отхвърли настояването, отбелязва Европейска комисия.

Единствената защитна мярка, препоръчана от полските управляващи, е незадължително координиране с Националния правосъден съвет – работа, чийто сегашен състав е в нарушаване на европейските условия за самостоятелност на правосъдната власт.

Европейска комисия остава на мнение, че полският закон за Върховния съд е несъответстващ с правото на Европейски Съюз, защото подкопава правилото за самостоятелност на правосъдната власт, в това число несменяемостта на съдиите, като по този метод Полша не извършва отговорностите си по контракта за Европейски Съюз и Хартата на главните права. Принципите на правовата страна са част от общите полезности, на които се основава Европейски Съюз.

Събитията в Полша накараха Европейска комисия да стартира договаряния с полското държавно управление през януари 2016 година. Комисията постоянно и в детайли оповестява за хода на договарянията на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз. На 29 юли предходната година Европейска комисия стартира произвеждане за определяне на нарушаване, а на 20 декември 2017 година отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз.

Също на 20 декември предходната година Европейска комисия задейства за първи път процедурата по член 7 от контракта за Европейски Съюз и изпрати обосновано предложение за решение на Съвета на Европейски Съюз за определяне на явна опасност от тежко нарушаване на правилата на правовата страна от страна на Полша.

Предвидена е опция Съветът на Европейски Съюз, с болшинство от 4/5 от своите членове, да откри, че съществува явна опасност за тежко нарушаване от страна на страна в Европейски Съюз на общностните полезности, посочени в член 2 от контракта за Европейски Съюз.

На чуването на полската страна на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси на 26 юни тази година не бяха посочени идни ограничения в отговор на продължаващите опасения на Европейска комисия.

Предвид това, както и поради неналичието на прогрес по този въпрос в границите на договарянията с Варшава, на 2 юли Европейска комисия изпрати до Полша публично уведомително писмо, в което изложи ясно своите опасения от правно естество.

На 2 август полските управляващи дадоха отговор, като отхвърлиха доводите на Европейска комисия. На 14 август Европейска комисия изпрати обосновано мнение по този въпрос до полските управляващи и получи отговор на 14 септември, с който още веднъж опасенията на комисията от правно естество не бяха разсеяни, написа в известието.

На 18 септември полската страна бе изслушана за повторно в Съвета на Европейски Съюз. Полските управляващи още веднъж опазиха позицията си и отхвърлиха да предложат каквито и да било ограничения в отговор на изразените опасения, отбелязва Европейска комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР