Европейската комисия съобщи, че оценява положително намеренията за изграждането на

...
Европейската комисия съобщи, че оценява положително намеренията за изграждането на
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри финансирането газопроводната връзка България-Гърция

Европейската комисия заяви, че прави оценка позитивно желанията за построяването на връзка сред газопреносните системи на България и Гърция. Плановете за българската и гръцката помощ за създаване и работа на връзката са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, се показва в известие на Европейска комисия, представено от Българска телеграфна агенция.

Проектът ще способства за сигурността и разнообразяването на енергийните доставки в Европейски Съюз, без да наруши непозволено конкуренцията, се добавя в мнението.

Според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер Европейска комисия утвърждава помощ, която ще бъде предоставена от България и Гърция, защото е лимитирана до това, което е належащо за реализирането на плана, и по тази причина е в сходство с разпоредбите за държавната помощ.

С утвърдените през днешния ден ограничения ще бъдат подкрепени построяването и употребата на 182 километра междусистемна връзка сред Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Междусистемната връзка е планува транспорт на три милиарда кубически метра природен газ годишно от Гърция до България до 2021 година. По-нататък опциите за транспорт може да се усилят до пет милиарда кубически метра и да се основат условия за противоположен транспорт от България към Гърция.

Междусистемната връзка ще бъде благосъстоятелност на Ай Си Джи Би АД - взаимно акционерно сдружение, формирано от консорциума Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon), включващ италианското сдружение Едисон (Edison) и заварения гръцки оператор ДЕПА (DEPA), и Българския енергиен холдинг. Общите разноски за построяването на междусистемната връзка са 240 милиона евро.

Финансирането ще се обезпечи посредством директно дялово присъединяване от 46 млн. евро от акционерите на взаимното сдружение, вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ), ръководена централно от Европейската комисия, заем от 110 млн. евро, възложен от Европейската капиталова банка (ЕИБ) на БЕХ (впоследствие трансфериран на Ай Си Джи Би АД) и директно финансово присъединяване с 39 млн. евро от държавния бюджет на България посредством оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020 година.

България и Гърция са съобщили на Европейска комисия за следните ограничения в поддръжка на инвестицията, включващи държавна помощ по смисъла на разпоредбите на Европейски Съюз: безусловна държавна гаранция, която ще бъде предоставена от българската страна на БЕХ за покриване на заема от 110 милиона евро, който сдружението ще получи от Европейска инвестиционна банка. Тази гаранция ще бъде предоставена на БЕХ безплатно; 39 млн. евро директна финансова вноска от България посредством българската оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " ; избран режим за корпоративно данъчно облагане, който ще се ползва за Ай Си Джи Би АД за 25 години от началото на комерсиалните действия и ще бъде организиран посредством междуправителствено съглашение сред България и Гърция.

Комисията оцени ограниченията за подкрепяне съгласно разпоредбите за държавните помощи и според насоките от 2014 година за държавната помощ за запазване на околната среда и за енергетика. Комисията заключи, че планът ще способства за напредъка по главните стратегически цели на Европейски Съюз, в това число за разнообразяването на източниците за доставка на газ и ще увеличи сигурността на доставките на газ за ЕС; ограниченията за помощ са нужни, защото планът не би могъл да бъде сбъднат без помощта. Финансовата оценка на плана, осъществена от Европейска комисия, сподели, че възвръщането на капиталовите разноски единствено от таксите за потребление на междусистемния газопровод не би било осъществимо. Мерките за помощ са съразмерни и по тази причина са лимитирани до нужния най-малко. Комисията откри, че поддръжката с безплатна помощ по ОПИК, държавна гаранция и избран данъчен режим, не надвишава нужното за реализирането на инвестицията (т.е. ще бъде затрупан само " дефицитът на финансиране); ограниченията за помощ няма да нарушат безпричинно конкуренцията.

Според настоящите правила, нито БЕХ в България, нито ДЕПА в Гърция, ще може да резервира повече от 40 на 100 от потенциала на новата междусистемна връзка на входните точки надлежно в България и в Гърция. Така най-малко 60 на 100 от новия потенциал ще бъдат отворени за съперници, които желаят да продават газ на тези пазари, се показва в известието.
Затова Европейска комисия стига до заключението, че българските и гръцките ограничения за подкрепяне на построяването и употребата на междусистемната връзка са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ и ще допринесат за реализиране на задачите в региона на сигурността на доставките, разнообразяването на енергийните източници и нарасналата конкуренция на енергийните пазари в Европейски Съюз.

Междусистемната връзка е включена в листата на европейските планове от общ интерес поради нейното стратегическо значение за разнообразяването на доставките на природен газ в Източна Европа посредством Трансадриатическия газопровод (засега 98 на 100 от вноса на газ в България са от един и същи източник). Газопроводът ще свърже преносните системи за газ ДЕСФА (DESFA) и ТАП (TAP) в Гърция с преносната система в България.

Ключовите стратегически цели и ролята на плана на пазарите на газ в Югоизточна Европа са повишение на сигурността на доставките на газ (избягване на нарушавания в снабдяването). Чрез обезпечаване на спомагателни размери планът ще удвои входния потенциал на България и ще разнообрази маршрутите към Югоизточна Европа, увеличение на директния потенциал към страните от Югоизточна Европа, като се употребяват и други междусистемни връзки с Румъния и Сърбия, и нашарване на газа, внасян от България, с спомагателни източници от Каспийския район, Близкия изток, Източното Средиземноморие и терминали за полутечен природен газ (съществуващи и нови в Гърция и/или Турция).

През юли Европейска комисия даде на плана освобождение от разпоредбите на вътрешния пазар за газ във връзка с отделянето, тарифното контролиране и достъпа на трети страни според директивата за природния газ. Съгласно решението на Европейска комисия, нито на БЕХ в България, нито на ДЕПА в Гърция, няма да бъде позволено да резервира повече от 40 на 100 от потенциала на новата междусистемна връзка на входните точки в България и Гърция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР