Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно

...
Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно
Коментари Харесай

ЕК вече ще издава COVID сертификати след извършване на антигенно изследване

Европейската комисия заяви, че от през днешния ден в Европейски Съюз става допустимо издаването на Коронавирус документи след осъществяване на антигенно проучване. С смяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е открито единствено по този метод.

Комисията прецизира, че до момента документи за инфектирани (и преболедували) се издаваха единствено при удостоверение на положението с тест PCR .

Занапред данните от бързите антигенни проучвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните описи на Европейски Съюз.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни проучвания, направени след 1 октомври предходната година. Европейска комисия прецизира, че решението е обвързвано с оценката на учените и цели облекчение на системата за проучвания, натоварена от покачвания брой инфектирани поради разпространяването на варианта Омикрон.

Коронавирус документите на Европейски Съюз са предопределени за пътувания в Общността и притежателите на годен документ следва да не бъдат подлагани на спомагателни условия за прекосяване на границите.

Също през днешния ден

съветът на Европейски Съюз заяви, че е приел промени, свързани с пътуванията по несъществени мотиви от непознати страни .

Според утвърдените рекомендации прекосяването на външните граници на Европейски Съюз към момента ще бъде обвързано с това дали пасажерите са имунизирани, преболедували и дали са минали проучване PCR в последните 72 часа преди идването, както и от кое място идват. Мерките няма да засягат децата до 6 години.

Държавите от Европейски Съюз резервират правото да постановат проучване или карантина за пътуващите по несъществени мотиви. Предвижда се, в случай че пътуващите са имунизирани с утвърден от Европейски Съюз или СЗО препарат, да бъдат пропускани без спомагателни условия.

Уточнява се, че това важи за ваксинираните, от чиято имунизация са минали най-малко 14 и по-малко от 270 дни. За преболедувалите коронавирус документите ще се признават, в случай че от издаването им са минали до 180 дни.

Новите рекомендации влизат в действие от 1 март. Съветът на Европейски Съюз отбелязва, че

до 30 април ще реши дали да отпадне така наречен цветна карта ,

която регистрира разпространяването на COVID-19 в обособените страни по света.

Картата се употребява до момента като едно от изискванията за преценка какви ограничения да бъдат налагани на пътуващите от чужбина. Ако предлагането бъде признато, отсега нататък ограниченията ще бъдат напълно съобразявани с пасажера, а не с това от кое място той идва.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР