Европейската комисия съобщи, че глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със

...
Европейската комисия съобщи, че глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със
Коментари Харесай

Европейската комисия наложи на БЕХ глоба в размер на 77 млн. евро

Европейската комисия заяви, че глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със 77 милиона евро за блокиране на достъпа до газопреносната мрежа в България, написа banker.bg. 
Глобата визира БЕХ, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ". Точният размер на санкцията е 77 068 000 евро и е наложена " за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз ", написа в известието на комисията.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер съобщи, че потребителите във всички страни от Европейски Съюз би трябвало да могат да се възползват от преимуществата на обвързван и конкурентен обединен европейски енергиен пазар. Години наред българските консуматори на природен газ са били лишени от опция за избор на снабдители, защото групата БЕХ е отказвала да даде достъп до своята газова инфраструктура на други снабдители на газ на едро, добавя тя. С днешното решение ще насърчим развиването на отворен и конкурентен енергиен пазар в интерес на потребителите в България, в сходство с задачите на Енергийния съюз, показва еврокомисарят.

БЕХ е обичайният държавен енергиен оператор в България, който е отвесно интегрирано сдружение. Неговото дъщерно сдружение " Булгартрансгаз " управлява газовата инфраструктура в България. Друго негово дъщерно сдружение — „ Булгаргаз “, прави доставки на газ за потребителите в България.

В решението се установи, че групата БЕХ има господстващо състояние както на пазарите за газова инфраструктура, по този начин и на пазарите за доставка на газ в България.

В него се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на пазарите за доставка на газ в България посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е употребило господстващото състояние на едно от дъщерните си сдружения - " Булгартрансгаз ", с цел да отбрани съвсем монополното състояние на другото си дъщерно сдружение, " Булгаргаз ", във връзка с доставките на газ. Освен това " Булгаргаз " се е презапасявало с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.

В интервала сред 2010 и 2015 година групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура:

        вътрешната газопреносна мрежа на България,

        единственото газохранилище в България и

        единствения газопровод за импорт на газ в България, който е бил напълно запазен от БЕХ.

Без да имат достъп до тази съществена инфраструктура, за евентуалните съперници е било невероятно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развиването на конкуренция и е осигурило съвсем монополно състояние на Булгаргаз.

Комисията заключи, че това държание от страна на групата БЕХ е в нарушаване на член 102 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС), който не разрешава злоупотребата с господстващо състояние на пазара. Ето за какво Комисията реши да наложи санкция на сдружението.

От Европейска комисия прецизират, че днешното решение е още един образец за това по какъв начин използването на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията добавя законодателните дейности за обезпечаване на отворени и конкурентни пазари на газ в Европейски Съюз, в сходство с задачите на Енергийния съюз. По-специално Комисията има за цел да усъвършенства конкуренцията и нивото на сигурност на доставките на газ на пазарите в Югоизточна Европа, в това число в България.

Премахването на пречките пред навлизането на съперници ще разреши на българския пазар на газ на едро да действа по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще обезпечи на българските консуматори по-добри цени и опция за избор на снабдители на газ. Това ще бъде в допълнение улеснено от неотдавнашното разкриване на междусистемната връзка за превозване на газ сред България и Гърция, за която Комисията утвърди на 8 ноември 2018 година обществена помощ, както и от плана за енергийно съдействие сред България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде опция на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.
 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР