Европейската комисия съобщи, че ЕС предоставя 4,175 милиона евро в

...
Европейската комисия съобщи, че ЕС предоставя 4,175 милиона евро в
Коментари Харесай

ЕС осигурява над 4 млн. евро за разследваща журналистика

Европейската комисия заяви, че Европейски Съюз дава 4,175 милиона евро в поддръжка на свободата на медиите и проверяващата публицистика, написа Дарик.

Средствата ще бъдат ориентирани в три посоки. Първото е обвързвано с противодействието на нарушавания на свободата на медиите, второто е за интернационалните журналистически следствия, а третото - за самостоятелна публицистика.

Европейска комисия отбелязва, че в последно време се следи утежняване на свободата на медиите в някои страни от Европейски Съюз и в страните, които чакат да се причислят към Общността. Милион и половина евро ще бъдат предопределени за отбрана на публицистите с установяването на обстоятелства, покровителство, наблюдаване и съобщаване на сходни случаи. Предвижда се директна помощ за публицистите, които са застрашени.

Европейски Съюз ще заплати за следствия на публицисти от най-малко две страни, които работят по въпроси от общ интерес за жителите на няколко европейски страни. Бюджетът по това перо ще бъде 1,4 милиона евро.

За поддръжка за самостоятелна публицистика и за поощряване на свободата на медиите в Европейски Съюз ще бъдат обезпечени 1,275 млн. евро. Очаква се средствата да оказват помощ за разяснение на смисъла на свободата на медиите, за качествена и етична публицистика. Европейски Съюз ще заплати 90 на 100 от допустимите разноски. Желаещите да се възползват от тези благоприятни условия са поканени да пишат до 18 септември на имейл [email protected].
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР