Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск срещу

...
Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск срещу
Коментари Харесай

ЕС обяви война на Полша

Европейската комисия заяви, че е решила да предяви иск против Полша пред Съда на Европейски Съюз с гледище за ускорена процедура поради новия режим за дисциплинарните производства против полските съдии.

На 3 април Европейска комисия даде началото на това произвеждане за определяне на нарушаване на съображение, че новият режим на дисциплинарните производства нарушава независимостта на правосъдната власт на полските съдии и не обезпечава нужната отбрана на съдиите от политическо въздействие, както изисква Съдът на Европейски Съюз.

Полското законодателство разрешава съдиите в елементарните съдилища да бъдат подложени на дисциплинарни производства и санкции поради наличието на техните правосъдни решения, в това число поради упражняването на техните права по член 267 от контракта за Европейски Съюз да изискат преюдициални изводи от Съда на Европейския съюз. Новият режим на дисциплинарните производства не обезпечава независимостта и безпристрастността на дисциплинарния състав на Върховния съд, състоящ се единствено от съдии, определени от Националния правосъден съвет, който се назначава политически от полския парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР