Европейската комисия съобщи, че е поискала днес от властите в

...
Европейската комисия съобщи, че е поискала днес от властите в
Коментари Харесай

ЕК е поискала от Словакия разяснения по съмненията за злоупотреби, разследвани от убития журналист Ян Куциак

Европейската комисия заяви, че е поискала през днешния ден от управляващите в Словакия уточнения за изразходването на средства от бюджета на Европейски Съюз за земеделие. Това деяние е обвързвано със подозренията, подбудени от следствие, водено от журналиста Ян Куциак, погубен предходната седмица.

Комисията е отправила въпроси към службата, която прави разплащанията по земеделските фондове в Словакия. В отговор на въпрос дали с тематиката не би трябвало да се заеме и европейската работа за битка с измамите ОЛАФ, представител на Европейска комисия уточни, че това е самостоятелна институция, която подхваща дейностите си независимо.

Говорителят означи, че Европейска комисия не е склонна да търпи никакви злоупотреби със средства на Европейски Съюз, където и да е в Общността. Той разясни, че отговорността за спазването на разпоредбите е на страните от Европейски Съюз. Настояваме страните да поставят старания за пресичането на злоупотреби. Приемаме всяко подозрение доста съществено, добави представителят.

Европейски медии цитират черновата на последния материал на убития публицист, съгласно която представители на италианската мафия, заселили се в Словакия, са развивали земеделие. По този метод те взели осем милиона евро в последните години, изплатени от европейските фондове.

Европейските институции жигосаха следващото ликвидиране на проверяващ публицист в последните месеци. Днес пред интернационалния журналистически център в Брюксел сътрудници ще възпламенят свещ и ще запазят минута безмълвие в памет на Куциак.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР