Европейската комисия съобщи, че днес е решила да назначи финландеца

...
Европейската комисия съобщи, че днес е решила да назначи финландеца
Коментари Харесай

Калфин загуби битката за ОЛАФ

Европейската комисия заяви, че през днешния ден е решила да назначи финландеца Виле Итала за общоприет шеф на европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ), съобщи Българска телеграфна агенция. Итала ще заеме поста на 1 август.

Решението на Европейска комисия е обвързвано с избора на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз. Итала, който е представител на Европейската национална партия, се състезаваше за поста с Ивайло Калфин.

В средата на април Комисията за бюджетен надзор на Европейския парламент класира точно Итала преди всичко с 13 гласа, а на второ остана Калфин - с 11 гласа.

Тогава Калфин означи, че е преди време е приказвал с българския министър председател за присъединяване си в състезанието, а Бойко Борисов " откликнал положително " на желанието му да заеме този влиятелен пост в Европейски Съюз. Калфин изрази вяра за поддръжка от Борисов, която би помогнала доста, само че в същото време посочи, че министър председателят може и да не се ангажира с въпроса, поради принадлежността на ГЕРБ към ЕНП.

Избраният за шеф на ОЛАФ Виле Итала има правно обучение. Той бе член на Европейската счете палата от 2013 година, а преди този момент бе евродепутат от 2004 до 2012 година. Итала е бил министър на вътрешните работи от 2000 до 2003 година, а по-рано и основен прокурор на Финландия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР