Европейската комисия съобщи, че днес е отпуснала първите 3 милиарда

...
Европейската комисия съобщи, че днес е отпуснала първите 3 милиарда
Коментари Харесай

ЕС отпусна първите 3 млрд. евро от помощта за Украйна за тази година

Европейската комисия заяви, че през днешния ден е отпуснала първите 3 милиарда евро от общо 18 милиарда евро помощ за Украйна за тази година. Средствата се отпускат като заем и ще послужат за изплащането на заплати и пенсии, както и за обезпечаване на опазване на здравето, обучение и заслон.

Предвижда се част от сумата да бъде употребена за възобновяване на разрушената от съветския обстрел украинска инфраструктура. Украйна ще би трябвало да изплати заема за 35 години, като първата вноска се чака през 2033 година. Предвижда се Европейски Съюз да покрие лихвите по този заем. Следващото заплащане от 1,5 милиарда евро е планувано за март.

Украйна се обвърза с предприемането на промени, в това число в областите на върховенството на закона и битката с корупцията, както и в енергетиката, отбелязва комисията.

В известието се прецизира, че отпущането на идващите елементи от заема ще бъде обвързано с напредъкапо осъществяването на контрактуваните условия. Пояснява се, че тазгодишната помощ за Украйна се обезпечава, откакто Европейска комисия зае средстваот финансовите пазари.

От началото на войната общата помощ от Европейски Съюз за Украйна доближава 49 милиарда евро, регистрира комисията. Киев получи също над 78 000 тона помощи в региона на гражданската отбрана на приблизителна стойност над 500 милиона евро, както и военна помощ за 11 милиарда евро, се прибавя в известието. Допълва се, че в Европейски Съюз са подслонени над четири милиона украински бежанци.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР