Европейската комисия с цел „подобряване на функционирането на вътрешния енергиен

...
Европейската комисия с цел „подобряване на функционирането на вътрешния енергиен
Коментари Харесай

ЕК предлага поправка в газовата директива


Европейската комисия за „ възстановяване на действието на вътрешния енергиен пазар на Европейски Съюз и усилване на солидарността сред страните членки “ предлага да бъдат направени ремонти в директивата на Европейски Съюз за газа.

„ Целта на поправките се заключава в довеждане докрай на съществуващата газова инструкция (2009/73/ЕС) и в уточняване, че главните правила на енергийното законодателство на Европейски Съюз (достъп на трети страни, регулирането на цени, делене на собствеността и бистрота ) ще се ползват за всички газопроводи за трети страни и от тях до границите на юрисдикцията на Европейски Съюз “, се споделя в известие на Европейската комисия.

Както считат от Европейска комисия, това ще подсигурява, че „ всички магистрални газопроводи, влизащи на територията на Европейския съюз ще се експлоатират при идентична степен на бистрота, досегаемост на други оператори и ще работят дейно “.

След като поправката бъде призната от Европейския парламент и Съвета, промените „ ще станат значима стъпка по пътя към довеждане докрай на построяването на Енергийния съюз “, означават от Брюксел.

Според мнението на Европейската комисия, тази стъпка ще подкрепи и „ постигането на задачите на газовия пазар на Европейски Съюз, в това число и усилването на конкуренцията сред доставчиците на газ и ще увеличи енергийната сигурност в Европейски Съюз “.

„ Осигуряването на дейно ръководство на всички съществени газопроводи, цялостно или отчасти намиращи се на територията на Европейски Съюз в режим на транспарантно контролиране ще докара до понижаване на спора на ползи сред операторите на инфраструктура и доставчиците на газ и ще подсигурява определяне на недискриминационни цени “, изясняват основателите на поправката.

Освен това, Европейската комисия предлага да бъде позволено на страните - членки да имат опция да дават на съществуващите трансгранични газопроводи „ някои отстъпки от използването на директивата за всеки съответен случай, в случай че такива отстъпки не нанасят вреди на конкуренцията или сигурността на доставките “.

Измененията на процедура ще обиден единствено газопроводите, попадащи под юрисдикцията на Европейски Съюз през морската граница. Съществуващите газопроводи, върху които ще повлияе това предложение е за влизащите в Европейски Съюз от Норвегия, Алжир, Либия, Тунис, Мароко и Русия. Предложението може да окаже въздействие след Brexit върху газопроводите, съединяващи Англия със страните от Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР