Европейската комисия с предупреждение към България за порочни практики при

...
Европейската комисия с предупреждение към България за порочни практики при
Коментари Харесай

ЕК: В България са създадени ”опасни схеми” за купуване на гражданство

Европейската комисия с предизвестие към България за порочни практики при продажбата на поданство на чужденец – това е заложено в прелиминарен отчет на Еврокомисията, оповестява Ройтерс. Очаква се документът да бъде оповестен в сряда.

Докладът визира „ рискови схеми ” в няколко европейски страни за пазаруване на поданство или право на престояване. Така се заобикалят нужните инспекции за произхода на средствата. Чрез тези схеми е допустимо подкрепяне на незаконни групи на територията на Европейски Съюз, както и нараснал риск от пране на пари, корупция и укриване на налози, се показва в отчета.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на Европейски Съюз, в които работят стратегии за продажба на поданство. Двадесет страни, в това число тези три, продават разрешителни за престояване. В трите страни богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават цялостен достъп до множеството страни от Европейски Съюз, против вложения, вариращи сред 1 и 2 милиона евро, отбелязва Ройтерс.

Според отчета, в трите страни няма задоволителни инспекции на произхода на благосъстоянието на хората, които си купуват поданство.

Разрешенията за приемане на местопребиваване се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е подложена на критика, че не ревизира произхода на благосъстоянието и заплащанията, направени от чужденци, които получават местопребиваване там, основават евентуален риск от пране на пари, цитира bTV.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР