Европейската комисия реши днес да сезира Съда на Европейския съюз

...
Европейската комисия реши днес да сезира Съда на Европейския съюз
Коментари Харесай

Брюксел сезира Съда на ЕС заради унгарския закон "Стоп Сорос"

Европейската комисия реши през днешния ден да сезира Съда на Европейския съюз поради унгарския закон " Спрете Сорос ", който инкриминира поддръжката на търсещи леговище чужденци, съобщи " Франс прес ".

Европейският изпълнителен орган изяснява в изказване, че след две предизвестия " по-голямата част от изразените опасения по този начин и не бяха взети под внимание ".

Еврокомисията, която е поръчител на договорите, преценя, че унгарският закон опонира на европейското законодателство по две точки: на директивите към процедурите за даване на леговище и за изискванията за приемането му, а също и на хартата за главните права.

От една страна, като трансформира оказването на поддръжка на търсещи леговище лица в закононарушение, унгарският закон " лимитира правото на търсещите леговище да поддържат връзка със съответните национални, интернационалните и неправителствени организации и да бъдат подпомагани от тях ".

От друга страна, съгласно Брюксел става дума за " нелегално ограничение на правото на леговище " и за " въвеждане на нови учредения за недопускане на молбите за леговище ".

Наименованието на този закон се свързва с американския милиардер от маджарски генезис Джордж Сорос, недолюбван от консервативния националист Виктор Орбан, който е министър-председател. Орбан упреква Сорос, че посредством своите Неправителствени организации провежда " всеобща имиграция " към Европейски Съюз.
Законът планува до 1 година затвор за всеки, който оказва помощ на разположение, влезнало незаконно в Унгария от страна отвън зоната на Шенген, в случай че животът му не е директно заплашен.

Също през днешния ден Еврокомисията откри нова процедура против Унгария за нарушавания при третирането на лицата, арестувани в маджарски директни зони по границите, и издаде първо предизвестие.

" Комисията установи, че изискванията за задържане в унгарските директни зони, изключително лишаването от храна, не дават отговор на материалните условия ", предписани в европейското законодателство. Будапеща разполага с един месец, с цел да отговори - скъсен интервал " поради неотложността на обстановката ".

Брюксел и държавното управление на Виктор Орбан са в преден конфликт по редица противоречиви промени, въведени по самодейност на мощния човек в Будапеща, в това число ограничавания за висшето обучение и активността на Неправителствени организации. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР