Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу Полша пред

...
Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу Полша пред
Коментари Харесай

Брюксел даде Полша на съд за нарушения в независимостта на съдебната система

Европейската комисия реши през днешния ден да предяви иск против Полша пред Съда на Европейски Съюз поради нарушаването на независимостта на правосъдната власт. Причината е признатият през април закон, с който пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд се понижава от 70 на 65 години. Това излага на наложително пенсиониране 27 съдии от общо 72-ма в състава му. Ако не промени закона, Полша предстои на съществени санкции.


Според Еврокомисията полският закон за Върховния съд е несъответстващ с правото на Европейски Съюз, тъй като подкопава правилото на самостоятелност на правосъдната власт и несменяемост на съдиите.

Брюксел не е удовлетворен от разговора с Варшава през последните месеци и по тази причина предприе крайната мярка - да даде Полша на съд.
Мина Андреева - представител на Европейска комисия: Европейската комисия реши също по този начин да изиска от Съда да разпореди краткотрайни ограничения за възобновяване на ситуацията във Върховния съд на Полша отпреди 3 април 2018 година, когато беше признато оспорваното ново законодателство.
Еврокомисията желае от Съда и бързо произвеждане, с цел да бъде постановено дефинитивно решение допустимо най-скоро. Срещу Полша към този момент се води едно дело поради различен противоречив закон - този за общите съдилища.

Преди година Брюксел задейства за първи път и процедурата по член 7, обвързвана с тежко нарушение на правилата на правовата страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР