Европейската комисия реши днес да финансира с 33 млн. евро

...
Европейската комисия реши днес да финансира с 33 млн. евро
Коментари Харесай

ЕС отпуска 33 млн. евро за изграждането на газопровода между България и Гърция


Европейската комисия реши през днешния ден да финансира с 33 млн. евро построяването на трансграничен междусистемен газопровод Комотини, Гърция, и Стара Загора, България, заяви пресофисът на Европейска комисия. Газопроводът е дължина 182 км и бееше включен в листата на европейските планове от общ интерес, допринасящи за постигането на задачите на Енергийния съюз.

Газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за пръв път. Така ще се диверсифицират енергийните източници в района и ще се увеличи енергийната сигурност. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще докара до по-ниски цени за потребителите.

България е една от десетте страни от Европейски Съюз, в които Комисията ще влага общо 4 милиарда евро за 25 огромни инфраструктурни плана. Инвестиционният пакет се отнася до България, Германия, Гърция, Италия, Малта, Полша,Португалия, Румъния, Унгария и Чехия. Проектите Проектите обгръщат необятен кръг от области – опазване на здравето, превоз, научни проучвания, околна среда и енергетика. Като се прибави националното финансиране, общите вложения в тези планове възлизат на 8 милиарда евро.

Комисарят по въпросите на районната политика Корина Крецу съобщи: Тези 25 плана са образец за това по какъв начин Европейски Съюз работи за възстановяване на живота на жителите – от повишение на качеството на питейната вода и бързината на железопътния превоз до модернизиране на лечебни заведения. През сегашния бюджетен интервал сме одобрили отпущането на средства от Европейски Съюз в размер на 32 милиарда евро за 258 огромни инфраструктурни плана. Тези планове са „ посланици “ на политиката на доближаване и аз се гордея с всеки един от тях.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР