Европейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания

...
Европейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания
Коментари Харесай

ЕК съди България за трайно неспазване на изискванията за чист въздух

Европейската комисия реши да предяви иск против България и Испания пред Съда на Европейски Съюз по отношение на неприятното качество на въздуха.

В България не се съблюдават пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), a в Испания — на азотен диоксид (NO2). Взетите през днешния ден решения са част от дейните дейности на Комисията за взаимни старания с страните членки за отбрана на здравето на жителите от неприятното качество на въздуха според насоките в известието на Комисията от май 2018 година, озаглавено " Европа, която закриля: чист въздух за всички ".

Що се отнася до България, най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които страната е предоставила, демонстрират трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

От 2005 година насам са в действие разпореждания на Европейски Съюз за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се ползват за България от присъединението ѝ към Европейски Съюз на 1 януари 2007 година С днешното решение за повторно се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на Европейски Съюз за качество на въздуха.

В решението си от 5 април 2017 година Съдът удостовери, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10 (Комисия/България, C-488/15).

Най-новите данни за качеството на въздуха, предоставени от Испания, удостоверяват систематичното нарушение на наредбите на Европейски Съюз по отношение на пределните стойности за азотен диоксид (NO2), които са правно обвързващи от 2010 година Решението да бъде предявен иск против Испания се отнася до градските зони на Мадрид, Барселона и Валес-Байш Льобрегат, в които се следи трайно превишаване на пределно допустимите стойности на NO2.

Замърсяването на въздуха продължава да бъде най-сериозният здравен проблем от екологично естество в Европейски Съюз, на който се дължат почти 400 000 случая на преждевременна гибел годишно. Замърсеният въздух води до съществени болести, измежду които астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Проучванията сочат, че неприятното качество на въздуха води до директни стопански разноски, които доста надвишават 20 милиарда евро годишно.

Серният диоксид може да засегне дихателната система и функционалностите на белия дроб и да аргументи раздразнение на очите. Сярната киселина е и главният съставен елемент на киселинните дъждове, които предизвикват обезлесяване.

България дава отговор, че подхваща ограничения за съблюдаване на нормите за серен диоксид. Проблемът с високи равнища на серен диоксид в България съществува от дълго време, главно по отношение на потреблението на въглища с високо наличие на сяра от някои топлоелектрически централи.

Поради непостигането на условията за равнищата на серен диоксид през 2009 година Европейска комисия започва наказателна процедура против страната ни, като по това време проблематичните региони са три - Перник, Гълъбово и Димитровград.

В резултат на подхванатите от страната и от притежателите на огромни горивни съоръжения (ГГИ) ограничения през последните години е налице доста понижаване на общите излъчвания на нездравословни субстанции и в частност на серен диоксид - от 715 358 до 48 567 тона по отношение на 2007 година

Вследствие на това все още Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с реализиране на европейските условия за наличие на серни оксиди в атмосферния въздух.

Основната причина за проблемите с постигането на нормите за серен диоксид в град Гълъбово е исторически наследената централизация на четири ГГИ, ситуирани на дребна повърхност във въгледобивния басейн " Марица Изток ".

Това, като се изключи че води до сумарното изпускане на относително огромни количества серен диоксид, затруднява доста както определянето на съответния извършител на всеки обособен епизод на замърсяване, по този начин и степента, в която всяка централа въздейства върху качеството на въздуха в Гълъбово.

Трябва да бъде очебийно, че централите в басейна " Марица Изток " според данните от техните системи за автоматизирани измервания съблюдават условията на европейското законодателство и нормите, избрани в техните сложни разрешителни. Централите имат забележителен принос към общото количество електрическа сила, което се създава в страната (между 45 и 60% според от сезона).

Министерство на околната среда и водите е подхванало дейности за понижаване на равнищата на серен диоксид в атмосферния въздух в Гълъбово. В Програмата на държавното управление е залегнала Мярка 572: Усъвършенстване/надграждане на към този момент съществуващата Система за ранно предизвестие (СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен пласт със серен диоксид в региона на Старозагорска област, която да бъде в положение да предвижда вероятни превишения на нормите и да предлага понижаване на излъчванията от всяка централа в енергийния басейн " Марица Изток ".

За осъществяване на мярката е създаден план " Усъвършенстване/надграждане на към този момент съществуващата Система за ранно предизвестие (СРП) за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен пласт със серен диоксид в региона на Старозагорска област ", с който се оферират разновидности за понижаване на излъчванията от всеки Топлоелектрическа централа.

В плана интензивно вземат участие Националният институт за метеорология и хидрология, операторите на четирите централи от басейна " Марица Изток ", Националната електрическа компания и Електроенергийният систематичен оператор. Мярката е изпълнена и системата за ранно предизвестяване е въведена в употреба от 26 март 2019 година

В резултат на подхванатите ограничения през актуалната година се следи доста понижаване на броя на превишенията на средночасовите правила за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово. От началото на годината до момента те са единствено 19. За сведение - през същия интервал на 2018 година превишенията на средночасовата норма са били 46.

С актуалното решение на Европейска комисия не се постановат финансови наказания против България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР