Европейската комисия разкритикува българския проект на национален интегрирнан план Енергетика

...
Европейската комисия разкритикува българския проект на национален интегрирнан план Енергетика
Коментари Харесай

ЕК критикува София заради ниски енергийни цели

Европейската комисия разкритикува българския план на народен интегрирнан проект " Енергетика и климат " до 2030 година като нечестолюбив, поставящ по-ниски от европейските цели за повишение на възобновимите енергийни източници и енергийната успеваемост в Общността и прекомерно общи цели за решение на климатичните проблеми. Дори и тези цели обаче не са подплатени с съответни капиталови проекти с оценка за нужните инвестиции за повишение на енергийната сигурност на страната, а безредно са нахвърляни благоприятни условия за европейско финансиране и то единствено до края на 2020 година Правителството не е предложило явен проект за прекъсване на субсидирането на бранша и за подкрепяне на обществено слабите в прехода към по-чиста, само че и по-скъпа сила.

Това се показва в отчет на Европейската комисия за адекватността на българския план на проекта " Енергетика и климат ", оповестен във вторник. Оценени са и разновидностите на документи на останалите страни членки и са отправени препоръки към страните за премахване на минусите.

Препоръките към България са 10 и до края на декември 2019 година държавното управление има време са ги отрази в окончателните проекти, с цел да бъдат утвърдени те от Европейската комисия.

Общи приказки

В Брюксел са недоволни от това, че България залага 25 % дял на възобновимата сила в общото ползване на страната до 2030 година. Това е под плануваните 27% ВЕИ в Парижкото съглашение за дейности против климатичните промени. Иска се повишение и на задачата за енергийна успеваемост, която от София са планували да е 27 на 100, само че съгласно Еврокомисията е незадоволително. Критика има и против това, че документът не дава визия по какъв начин България ще реализира задачите си за дял на ВЕИ в отоплението и охлаждането и не е регистриран съответно резултатът на превоза върху замърсяването на въздуха и климатичните промени. В отчета се обръща внимание на това, че страната е повишила с 53 % изхвърляните от превоза въглеродни излъчвания по отношение на равнищата от 1990 година и би трябвало да се набележат ограничения за решение на този проблем.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР