Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за

...
Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за
Коментари Харесай

ЕС отпуска 1 млрд. евро спешна помощ за малки фирми

Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), които ще послужат като гаранция за Европейския капиталов фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейската капиталова банка, заяви представителството на Европейска комисия в София. Това ще разреши на ЕИФ да дава специфични гаранции, с цел да подтиква банките и други заемодатели да дават ликвидности на най-малко 100 000 европейски вмалки и междинни предприятия (МСП) и дребни сдружения със междинна пазарна капитализация, наранени от икономическите последствия от пандемията от ковид, като се чака наличното финансиране да бъде в размер на 8 милиарда евро. С това се извършва задължението, стихотворец в Съобщението на Комисията от 13 март, за даване на незабавна помощ на съществено засегнатите МСП, като парите могат да бъдат налични още през април.

Сумата от 1 милиард евро, отпусната от ЕФСИ по линия на механизма за гарантиране на заеми по COSME и Гаранционния механизъм за МСП по InnovFin по линия на „ Хоризонт 2020 “, разрешава на ЕИФ да даде гаранции на стойност 2,2 милиарда евро на финансови медиатори, като по този метод се отключват благоприятни условия за налично финансиране в размер на 8 милиарда евро. Гаранциите ще се оферират на пазара посредством ЕИФ чрез покана за заявяване на интерес, оповестена през днешния ден и ориентирана към няколкостотин финансови медиатори, включващи банки и различни заемодатели. Основните характерности на тези гаранции ще бъдат:
опростен и по-бърз достъп до гаранцията на ЕИФ; по-високо покритие на риска; акцент върху заемите за оборотен капитал в целия ЕС; даване на опция за по-гъвкави условия, в това число удължение на периода, разсрочване или гратисни интервали.
Новите характерности ще бъдат налични както за новите, по този начин и за към този момент работещите с ЕИФ финансови медиатори, като ЕИФ ще разпростре приложението на специфичните условия върху над 100 хиляди сдружения, ползващи се от гаранции по линия на МГЗ по COSME и на стратегиите по Гаранционния механизъм за МСП по InnovFin.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР