Европейската комисия публикува своя годишен доклад за горските пожари в

...
Европейската комисия публикува своя годишен доклад за горските пожари в
Коментари Харесай

Пожарите в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2017 година са изгорили площ колкото Кипър

Европейската комисия разгласява своя годишен отчет за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2017 година. В него се показва, че през предходната година в горски пожари са унищожени над 1,2 милиона хектара гори и земи в Европа — повече от общата повърхност на Кипър. Те лишиха също живота на 127 жители и огнеборци и предизвикаха стопански вреди, оценени на 10 милиарда евро, оповестиха от Европейска комисия.
Повече от 90% от всички горски пожари са провокирани от човешка активност, заради което Европейски Съюз работи взаимно с страните членки за предварителната защита и прави нужното жителите и лицата, вземащи решения, да са по-осведомени за рисковете от горски пожари. Трябва също да влагаме доста повече в ръководството на горите, с цел да се подсигуряват най-хубавите практики в целия Европейски Съюз. Лятото на 2018 година още веднъж ни сподели какъв брой доста работа следва да бъде свършена по предварителната защита, а Европа би трябвало да остане отпред в битката против изменението на климата, добави еврокомисарят по въпросите на околната среда Кармену Вела.
Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния проучвателен център (СИЦ), съобщи, че учените от СИЦ непрестанно следят горските пожари в Европа посредством Европейската осведомителна система за горските пожари. Данните от последните няколко години демонстрират, че броят и силата на пожарите се усилват. Гордея се, че с помощта на събирането и анализирането на тези данни СИЦ ни оказва помощ да разберем по-добре измененията, а управляващите в страните членки могат да подобрят готовността за попречване на пожарите и битката с тях”, добави Наврачич.
Европа е изправена пред повече и по-сериозни пожари. В последния отчет е показана очевидна наклонност към удължение на сезоните на пожари спрямо предходните години, като пожарите в този момент избухват дълго след сухите и горещи летни месеци (юли-септември). През 2017 година най-критичните месеци са били юни и октомври, когато смъртоносни пожари се разпростряха из Португалия и Северна Испания. Средиземноморският район остава най-засегнатата зона. Необичайно сухото лято в Централна и Северна Европа обаче неотдавна благоприятства огромни пожари в страни като Швеция, Германия и Полша, в които това нормално се случва доста рядко.
И най-после, през 2017 година над 25% от общата изгоряла повърхност се е намирала в мрежата " Натура 2000 ", заради което са нужни повече старания на страните от Европейски Съюз за възобновяване и ръководството на предпазените местообитания и техните екосистемни услуги, в това число предвид на предотвратяването на горските пожари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР