Европейската комисия публикува резултатите от проучване за оценка на разликите

...
Европейската комисия публикува резултатите от проучване за оценка на разликите
Коментари Харесай

Няма двоен стандарт на храните според ЕК

Европейската комисия разгласява резултатите от изследване за оценка на разликите в състава на питателните артикули в Европейски Съюз. Резултатите са от общоевропейската акция за тестване на хранителни артикули.

Според резултатите някои артикули се продават под идентична или сходна марка, само че имат друг състав. Въпреки това за двойни стандарти не можело да се приказва.

В рамките на изследването са оценени 1 380 проби от 128 разнообразни хранителни продукта от 19 страни от Европейски Съюз. От Европейска комисия прецизират, че извадката е показателна, само че не и представителна, поради огромното многообразие от хранителни артикули на пазара на Европейски Съюз.

Сред констатациите:

В множеството случаи съставът отговарял на метода на показване на продуктите:

23% от продуктите са били с идентична лицева страна на опаковката и еднообразно съдържание;
при 27% от продуктите разликите в състава им в другите страни от Европейски Съюз са били съпроводени от друга лицева страна на опаковката.
9% от продуктите, показани като идентични в целия Европейски Съюз, са имали друг състав:

те са имали идентична лицева страна на опаковката, само че друг състав.
Други 22% от продуктите, показани по подобен метод, са имали друг състав:

те са имали сходна лицева страна на опаковката, само че друг състав.

При потреблението на идентична или сходна опаковка на артикули с друг състав не се следили географски трендове. Освен това разликите в състава, открити в тестваните артикули, не значат безусловно разлики в качеството, поясняват от Европейска комисия.

В изследването на Съвместния проучвателен център - службата за научни действия и знания към Комисията - са взели участие страните: България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

" Резултатите са смесени - веселя се, че не бяха открити доказателства за разделяне Изток - Запад във връзка с състава на марковите хранителни артикули, само че в това време у мен буди терзание фактът, че една трета от тестваните артикули се продават под идентична или сходна марка, само че имат друг състав ", сподели комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния проучвателен център Тибор Наврачич.

Комисарят по правораздаването и потребителите Вера Йоурова пък е безапелационна, че на европейския обединен пазар не може да има двойни стандарти.

" С новите закони за санкциониране на разликите в качеството на храните и усилване на пълномощията на органите за отбрана на потребителите разполагаме с нужните принадлежности за преустановяване на тази процедура. Европейските консуматори ще могат да пазарят изцяло спокойни, че купуват това, което виждат ", сподели Йоурова.

Днес Европейската комисия дава начало на нова покана за показване на оферти с общ бюджет 1.26 млн. евро, чиято цел е подсилване на потенциала на потребителските организации да тестват артикули и разпознават евентуално заблуждаващи практики.

Крайният период за присъединяване е 6 ноември 2019 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР