Европейската комисия публикува Информационното табло на ЕС в областта на

...
Европейската комисия публикува Информационното табло на ЕС в областта на
Коментари Харесай

ЕК направи сравнителен анализ за правосъдието в държавите членки

Европейската комисия разгласява Информационното табло на Европейски Съюз в региона на правораздаването за 2020 година, в което се прави относителен обзор на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи във всички страни — членки на Европейски Съюз.

Тазгодишното издание на осведомителното табло демонстрира по-нататъшно усъвършенстване на успеваемостта на правосъдните системи в огромен брой страни членки.

В същото време обаче от оповестеното през днешния ден изследване на Евробарометър се вижда, че чувството за самостоятелност на правосъдната власт измежду жителите в редица страни членки e намаляло спрямо 2019г.

Намесата или натискът от страна на държавното управление и политиците е най-често посочваната причина за чувството за липса на самостоятелност на съдилищата и съдиите, следвана от натиска от стопански или други съответни ползи.

В страните членки се установяват усъвършенствания в достъпността и равенството сред половете. Почти всички страни членки дават онлайн достъп до известна информация за своята правосъдна система и болшинството от тях дават информация за лица с повредено зрение или слух, както и за лица, за които съответният език не е роден. Държавите членки стартират да вкарват схеми за правосъдни решения в машинночетим формат, въпреки да са налице разлики във връзка с постигнатия прогрес.

Европейска комисия изрази подготвеност да обезпечи нужните средства за работата на европейската прокуратура

Както бе оповестено в политическите насоки на ръководителя Фон дер Лайен, Комисията задълбочава наблюдението си във връзка с върховенството на закона във всички страни членки посредством нов европейски механизъм за върховенството на закона. Изданието на осведомителното табло в региона на правораздаването за 2020 година ще бъде включено в първия годишен отчет на Комисията по отношение на върховенството на закона, който би трябвало да бъде оповестен по-късно тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР