Европейската комисия публикува лятната си икономическа прогноза (виж тук), която

...
Европейската комисия публикува лятната си икономическа прогноза (виж тук), която
Коментари Харесай

Икономиката през 2020 г.: упражнения в прогнозиране

Европейската комисия разгласява лятната си икономическа прогноза (виж тук), която удостоверява и даже усилва песимистичните упования за дълбочината на срутва, които към този момент бяха по-подробно показани в постоянната пролетна прогноза (виж тук). Според последната прогноза, Брутният вътрешен продукт в страните по света отвън Европейски Съюз ще се свие на годишна база с 3,9% в действително изражение през 2020 година, до момента в който в разбора от началото на май оценката за спада сочеше 2,9%. Очакването за спад на Брутният вътрешен продукт в еврозоната е ревизирано от 7,7% до 8,7%, а за целия Европейски Съюз – от 7,4% до 8,3%. Запазва се главната догадка за бързо възобновяване през 2021 година, само че плануваният растеж за идната година е поправен леко от 6,3% в майския документ до 6,1%.

Международният валутен фонд дава още по-мрачни прогнози за световната стопанска система през юни (виж тук) – спад на Брутният вътрешен продукт в международната стопанска система с 4,9%, а в еврозоната – с 10,2%. Няма изненади в догатките кои ще са най-тежко засегнатите страни – Испания, Франция, Хърватска и Италия са с двуцифрен спад, следват Португалия, Белгия и Словакия. Германия, съгласно анализаторите, ще изпита по-скромен срив, като съществени фактори за по-бързото възобновяване са както по-бързото " разхлабване “ на ограничаващите ограничения и като цяло по-ефективното справяне с епидемията, по този начин и растежът на обществените вложения и вътрешното ползване, подкрепяни от огромен пакет фискални тласъци.

Прогнозата, несъмнено, би трябвало да се приема с огромна доза конвенционалност. Авторите непосредствено са показали, че тя се базира на допускане, че пикът на епидемията в Европа е минал, a в световен проект ситуацията най-малко няма да се утежнява. Като директно разследване се чака ограничаващите ограничения последователно да бъдат отстранени, а отрицателни въздействия да има само вследствие на смяната в настройките на хората към физическото разграничаване, което несъмнено въздейства върху необятен кръг услуги. Едновременно с това се чака, че ограниченията на обществения бранш – парични и фискални – за намаляване на резултата от рецесията ще се задействат.

Извън общата неустановеност на прогнози по време на подобен невиждан публичен и икономически потрес, рецесията е сложна за премерване и схващане и поради още най-малко две разлики с предишни рецесии. От една страна, поради невиждани парични решения на ЕЦБ и координирани бързи решения за допускане на предоговаряне на заемите в банковата система на процедура в Европейски Съюз нямаме дълбока финансова рецесия (засега), а това не разрешава да употребяваме общоприети парични и кредитни знаци, с цел да следим, измерим и опишем очертанията и дълбочината на срутва в стопанската интензивност. От друга страна, съвсем идентичните схеми за опазване на заетостта фактически сработиха, което значи, че даже във краткотрайно спрели предприятия, или такива, които несъмнено би трябвало да стартират сериозна промяна, заетостта съвсем не се трансформира. Това води до статистическите парадокси – в случай че използвахме аналитичния уред от всички досегашни рецесии – на намаляваща безработица през май 2020 година по отношение на май 2019 година и опазване на равнищата съвсем непроменени през последните три месеца. Заедно с това, поради възбраните за активност и излизане от вкъщи, в Италия коефициентът на безработица даже спада през април – в такава обстановка никой не търси работа, и затова попада в групата на " неактивните “ лица на пазара на труда, а не на " безработните “.

Какво въпреки всичко е видно все още? Данните дават все по-убедителни свидетелства, че април е най-слабият месец за съвсем всички европейски стопански системи, а от май стартира страхливо възобновяване на стопанската интензивност. Продажбите на дребно в Европейски Съюз нарастват с 16.4% през май по отношение на април, а на годишна основа спадът е 4.2%, при спад от 18% през април и 7,2% през март. Ако преглеждаме единствено нехранителните артикули, растежът е близо 35% по отношение на предходния месец, а на годишна основа спадът е „ едвам “ 6,9% след срив от 28.7%. В Германия – най-голямата стопанска система в Европейски Съюз и главен търговски сътрудник на България – износът отбелязва растеж през май по отношение на април от 9%, до момента в който на годишна основа (спрямо съответните месеци на 2019 г.) спадът през май е 29,7% при 32% през април. Индустриалното произвеждане нараства със 7.8% през май по отношение на април, а на годишна основа спадът е 19.3% при 25% в предходния месец. В Италия промишлеността също " отвори “ през май, като нарастването на продукцията по отношение на април е с 42%. Автомобилната индустрия и в двете страни обаче продължава да страда съществено макар рестарта на заводите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР