Европейската комисия прогнозира инфлацията в България за 2023 година да

...
Европейската комисия прогнозира инфлацията в България за 2023 година да
Коментари Харесай

ЕК прогнозира 7,8% инфлация в България през 2023 г.

Европейската комисия предвижда инфлацията в България за 2023 година да бъде 7,8%. Заради високите цени на силата през 2022 инфлацията у нас беше 13%. Очакванията са през 2024 година тя в допълнение да падне до 4%, защото динамичността на цените на храните ще отслабва.

Европейска комисия показа през днешния ден зимната си икономическа прогноза. Очакванията са българската стопанска система да усили размера си през тази година 1,4%, а през 2024 година с 2,5 на 100.

" Въпреки високата инфлация икономическата интензивност продължи да се уголемява през 2022 година, подкрепена от постоянен напредък на износа и от нараствания на заплатите и обществените прехвърляния, които компенсираха възходящите потребителски цени. Все отново растежът на частното ползване се забави през първата половина на годината, защото инфлацията набра скорост ", се споделя в разбора за България.

Според Брюксел наклонността на спад в вложенията в главен капитал, която стартира през 2021 година, се е запазила и през 2022 година Нарастващите цени на капиталовите артикули както в строителството, по този начин и в оборудването евентуално лимитират най-новите вложения.

Очакванията са стопанската система да зависи значително от взаимоотношението сред развиването на заплатите и цените. Краткосрочните индикатори и данните допускат, че инфлацията ще понижава, само че последователно, защото инфлацията на цените на услугите ще продължи. В изискванията на сгънат пазар на труда се чака заплатите да продължат да порастват мощно и да поддържат потреблението на семействата.

Европейска комисия предвижда, че растежът на износа ще се забави доста през 2023. През 2024 година се чака износът да нарасне в сходство с външното търсене. Повишеното асимилиране на средства от Европейския съюз, по-специално по Плана за възобновяване и резистентност, се чака да подкрепи съвкупните вложения както през 2023, по този начин и през 2024 година. Потенциалните забавяния в осъществяването на Плана за възобновяване съставляват риск за растежа на вложенията.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР