Европейската комисия призовава Съвета да вземе без по-нататъшно забавяне необходимите

...
Европейската комисия призовава Съвета да вземе без по-нататъшно забавяне необходимите
Коментари Харесай

България, Румъния и Хърватия са готови незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство

Европейската комисия приканва Съвета да вземе без по-нататъшно закъснение нужните решения, с цел да се даде опция на България, Румъния и Хърватия да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство. В признатото през днешния ден известие Комисията прави обзор на постоянните резултати, реализирани от трите страни членки при използването на шенгенските правила.

От години тези страни членки способстват доста за положителното действие на Шенгенското пространство, в това число по време на рестриктивните мерки, свързани с пандемията, и наскоро, когато бяха изправени пред невижданите последствия от войната в Украйна. Въпреки че трите страни към този момент са отчасти обвързани от шенгенските правила, контролът по вътрешните граници с тези страни членки не е отстранен и затова те не се употребяват с цялостните преимущества, които произтичат от това, да са част от Шенген.

Разширеното Шенгенско пространство ще направи Европа по-безопасна, като се ускори отбраната на общите ни външни граници и се усъвършенства успеваемостта на полицейското съдействие, по-благоденстваща, като не се губи повече време по границите и се улесняват контактите сред хората и бизнеса, както и по-привлекателна, като се разшири доста най-голямото общо пространство в света без инспекции по вътрешните граници.

България е въвела несъмнено ръководство на границите с ефикасно наблюдаване и систематични гранични инспекции. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет посредством интернационално полицейско съдействие, в това число с Европол. Шенгенската осведомителна система е добре открита. България също по този начин потвърди, че разполага с нужните структури, с цел да обезпечи зачитането на главните права, като подсигурява достъп до интернационална протекция и съблюдава правилото на „ възбрана за връщане “.

През 2011 година България и Румъния сполучливо завършиха процеса на оценка по Шенген. Съветът регистрира приключването на процеса на оценка в две обособени свои изводи, само че в продължение на повече от 11 години не беше взето решение за унищожаване на вътрешните граници. Предвид времето, минало от 2011 г. насам, и развиването на шенгенските правила, през март 2022 г. България и Румъния направиха декларация пред Съвета, като подчертаха уговорката си да продължат да ползват вярно шенгенските правила и да способстват за вярното действие на Шенгенското пространство.

Доброволната експертна задача за определяне на обстоятелствата, която се организира през октомври 2022 г., сподели, че България и Румъния освен не престават да ползват новите правила и принадлежности, само че и доста са засилили цялостното използване на шенгенската архитектура във всичките ѝ измерения. Освен това тези две страни потвърдиха, че имат образцови резултати във връзка с използването на шенгенските правила.

Следващи стъпки

Под управлението на чешкото председателство на 8 декември Съветът по правораздаване и вътрешни работи ще гласоподава присъединението на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство.

Контекст

Шенгенското пространство е най-голямата зона за свободно пътешестване в света, която понастоящем включва 22 участващи страни от Европейски Съюз (Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания, Швеция, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения), както и 4 асоциирани страни отвън Европейски Съюз (Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн). Ирландия поддържа уговорка за безучастие във връзка с премахването на контрола по вътрешните граници.

Държавите, които желаят да се причислят към Шенгенското пространство, би трябвало да преминат редица оценки по Шенген, с цел да се удостовери дали дават отговор изцяло на изискванията, нужни за използването на шенгенските правила. След като задачите за оценка по Шенген потвърдят готовността на страната членка да се причисли към пространството без надзор по вътрешните граници, е належащо единомислещо утвърждение от всички останали страни членки, които ползват напълно достиженията на правото от Шенген. Европейският парламент също би трябвало да даде единодушието си.

На 10 ноември 2022 г. Европейският парламент даде позитивно мнение по плана за решение на Съвета по отношение на цялостното използване на достиженията на правото от Шенген в Хърватия. На 18 октомври 2022 г. Европейският парламент одобри резолюция, с която прикани Съвета да позволи на Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР