Европейската комисия призова Унгария и Полша в сряда да подобрят

...
Европейската комисия призова Унгария и Полша в сряда да подобрят
Коментари Харесай

ЕК разкритикува Полша и Унгария

Европейската комисия прикани Унгария и Полша в сряда да подобрят правосъдната и медийната самостоятелност, както и да засилят защитните ограничения против корупцията , заявявайки, че изискванията за разпределяне на помощта от милиарди евро за двете страни остават неадресирани и не престават сериозните опасения за демократичните свободи там, предава Ройтерс.

Оценката попада в новия отчет на Европейската комисия за върховенството на закона, който включва препоръки за демократични усъвършенствания във всичките 27 държави-членки на блока, от по-добро обявяване на финансовото положение на чиновници до цифровизация на обществената администрация.

Но очите на Европейска комисия са ориентирани към двете някогашни комунистически страни, където евроспектичните държавни управления водят все по-ожесточени борби с Европейски Съюз за миграцията, правата на индивида, екологичните въпроси и демократичните полезности .

" Войната на Русия в Украйна е още едно увещание за значимостта на нашата работа за поддържане и поощряване на върховенството на закона в Европейски Съюз и отвън него ", сподели европейският комисар по полезностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на отчета.

" Можем да останем надеждни единствено в случай че личната ни къща е в ред. "

Европейска комисия достъпа на Будапеща до 15,5 милиарда евро от избавителните фондове, предопределени да оказват помощ за възобновяване на стопанските системи след пандемията, и до други 36 милиарда евро, планувани за Полша, най-голямата страна в източната част на Европейски Съюз.
 Унгария се надява на отблокиране на еврофондовете ѝ до края на годината
Унгария се надява на отблокиране на еврофондовете ѝ до края на годината

Очаква да получи достъп до финансиране за възобновяване от пандемията за милиарди евро

Комисията към този момент е одобрила изплащания за 25 страни членки. Полша е в тази група, само че към момента не е получила пари, защото Комисията се въздържа от осъществяване на действителния банков превод, преди Варшава да поправи независимостта на правосъдната си система.

Към днешна дата Комисията е изплатила над 100 милиарда евро на страни, в това число Испания и Хърватия. Нидерландия показа своя разходен проект за утвърждение едвам предходната седмица след продължителни политически битки вътре в страната.

Комисията към момента не е одобрила проекта на Унгария. Но в сряда в отчета на Комисията се споделя, че терзанията по отношение на правосъдната самостоятелност в Унгария " остават неразрешени ".

Европейска комисия предложи на Будапеща да ускори ролята на своя Национален правосъден съвет, както и да ускори независимостта на медийния регулаторен орган и да одобри " всеобхватни промени за лобирането ".

По отношение на Полша се споделя, че " не престават сериозните опасения, свързани с независимостта на полската правосъдна система ".

Докладът предписва делене на функциите на министъра на правораздаването и основния прокурор, възстановяване на достъпа на гражданското общество до правенето на политики и гарантиране на обективен развой при вземането на решения по отношение на лицензите за работа на медиите.

Докладът идва в сензитивен миг за Виктор Орбан, дълготраен министър председател на Унгария, където форинтът доближи рекордно ниски равнища по отношение на еврото на фона на двуцифрена инфлация и скок на енергийните разноски.
 В Будапеща стачкуват против увеличение на налозите
В Будапеща стачкуват против увеличение на налозите

Промяната ще засегне доста дребни компании

Консултантската компания Евроинтелиджънс съобщи, че огромните разноски, които са помогнали на последната изборна победа на Орбан през април, на процедура са изчерпали бюджетния недостиг, очакван за цялата 2022 година през първата половина на годината.

" Това слага Орбан пред сложен стопански проблем за разрешаване, с който би било по-лесно да се оправи, в случай че имаше достъп до финансиране от Европейски Съюз ", се споделя в коментар.

Будапеща съобщи неведнъж през седмиците, че е подготвена да подписа договорка с Комисията, само че от Брюксел обявиха за непълен прогрес от Унгария, която години наред се съпротивлява на натиска да ускори защитните ограничения против корупцията.

Междувременно Орбан усложни напъните на Европейски Съюз да наложи наказания на Русия поради войната против Украйна или да контракти най-малък световен корпоративен налог.

" Унгария и Европейската комисия... се приближават до взаимно нездравословен стадий на невъзможност на тяхното опълчване по отношение на върховенството на закона ", сподели Евроинтелиджънс.
 Тревога за Висш съдебен съвет в отчета на Европейска комисия за България
Тревога за Висш съдебен съвет в отчета на Европейска комисия за България

Европейската комисия ни смъмри поради неналичието на присъди за корупция по високите етажи на властта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР