Европейската комисия призова днес да се сложи край на удължаването

...
Европейската комисия призова днес да се сложи край на удължаването
Коментари Харесай

Брюксел призова за спиране на контрола по вътрешните граници в Шенген

Европейската комисия прикани през днешния ден да се постави завършек на удължаването на граничния надзор в Шенгенското пространство, съобщи Франс прес.

"Не мога да си показва Европа със затворени вътрешни граници, в никакъв случай няма да позволим Европа да се върне към предишното си ", съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос на среща в Люксембург с вътрешните министри на 28-те страни членки на Европейския съюз. Дойде моментът да се постави завършек на граничния надзор, съобщи той.

Самата Шенгенска зона обгръща 26 страни, някои от които не са в Европейски Съюз. Шест от тях вкараха през 2015 година краткотраен надзор по границите в Шенгенското пространство (Франция, Германия, Австрия, Дания, Швеция, Норвегия), употребявайки правни механизми за краткотрайно анулиране на правилото за свободно придвижване в него.

Повечето от тях оправдаха ограниченията с незаконната миграция в Европейски Съюз, само че акцентират и опасения за сигурността, свързани с джихадистките атентати в някои европейски страни.

Германия ще удължи контрола по границата с Австрия с още половин година, до 11 май, разгласи през днешния ден вътрешният министър Хорст Зеехофер, представен от ДПА. "Условията за унищожаване на контрола по вътрешните граници към момента не са налице ", сподели той и се стимулира с аргумента, че мигрантите елементарно могат да се придвижват сред страните от Европейски Съюз и че липсва надзор по външните граници на блока. Германското решение ще бъде публично показано пред Европейски Съюз по-късно през днешния ден.
Същото решение взе и Дания, като се аргументира с терористични закани за сигурността, както и с нуждата да бъдат следени мигрантските потоци. Страната стартира да организира изборни стоп-проверки при започване на 2016 година по границата си с Германия, както и на фериботните терминали.

Франция и Австрия още по-рано оповестиха желанието си да удължат периода за граничните инспекции. Всички тези решения за продължение обаче би трябвало да бъдат утвърдени от Европейската комисия. Нейният метод е да се опита да приключи вътрешните гранични инспекции посредством доста подсилване на сигурността по външните граници на Европейски Съюз, отбелязва ДПА.

"Гражданите на Европа би трябвало да продължат да усещат свободата на свободно напредване (в страните от Шенгенската зона) ", сподели еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос през днешния ден в Люксембург, където се организира среща на вътрешните министри от Евросъюза. Те разискват предлагането на Еврокомисията за увеличение на граничните офицери на ФРОНТЕКС - Европейската организация за гранична и брегова сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР