Европейската комисия призова днес да се намери бързо и трайно

...
Европейската комисия призова днес да се намери бързо и трайно
Коментари Харесай

Брюксел призова за трайни решения за дебаркирането на мигранти

Европейската комисия прикани през днешния ден да се откри бързо и трайно решение за дебаркирането на мигранти, откакто Италия съобщи, че ще отвори свое пристанище за два кораба с неколкостотин избавени в морето мигранти при изискване, че те бъдат разпределени и в други страни от Европейски Съюз, съобщи Агенция Франс Прес.

Около 450 избавени мигранти, трансферирани на два военни кораба, слязоха в Сицилия през уикенда. След като в петък безрезултатно настоя пред Малта да ги одобри, Рим изиска разпределянето им и в други европейски страни, с цел да позволи дебаркирането. В резултат Франция, Германия, Малта, Испания и Португалия се съгласиха да одобряват по към 50 мигранти. Приветстваме обстоятелството, че двата кораба, " Протектор " и " Монте Спероне ", съумяха да дебаркират и това стана с помощта на страните членки, които се съгласиха да одобряват част от мигрантите, съобщи представителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас пред публицисти. Италия от дълго време приканва за районно съдействие в това отношение и с право, само че съгласно Комисията сходни решения, взети за съответен случай, не може да са трайни в дълготраен проект, тъй че тя приканва за нови старания за намиране на решения, допустими за всички, европейски решения в благозвучие с контрактуваното на последния Европейски съвет, добави той.

На напрегната среща на върха в края на юни в Брюксел водачите на 28-те страни се договориха да обмислят основаването на " районни платформи за дебаркиране " в трети страни за мигрантите, избавени в интернационалните води. На територията на Европейски Съюз те считат, че би трябвало да се основат " следени центрове ", където да бъдат прехвърляни избавените хора. Оттам те ще бъдат поети от страните посредством споделено изпитание, основаващо се само на непринуден принцип. Предстои страните в Европейски Съюз да се схванат за практическите условия на тези към момента смътни планове, които се поясняват друго от другите столици.

През идващите седмици Европейската комисия ще направи оферти по отношение на следените центрове в Европейски Съюз и съдействието сред страните членки на Европейски Съюз във връзка с претърсването и спасяването на мигрантите, сподели през днешния ден говорителката на Наташа Берто. Дискусиите за включване на страните от Северна Африка в дебаркирането ще отнеме малко повече време, добави тя. Потокът от мигранти, които минават директно през Нигерия на път за Либия и Европа, е намалял с повече от 95 % сред 2016 и 2017 година, заяви през днешния ден ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Предоставяйки финансова поддръжка и солидно партньорство, Европейски Съюз даде опция на Нигер да понижи с над 95 на 100 миграционния поток към Либия и Европейски Съюз, акцентира той в официално съобщение, оповестено в навечерието на негово двудневно посещаване в Нигер.
През 2016 година през Нигер на път за Европа са минали 330 000 души. През 2017 година те са били по-малко от 18 000, а тази година са към 10 000, посочи Таяни, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР