Европейската комисия призова 27-те страни от ЕС да координират ограниченията

...
Европейската комисия призова 27-те страни от ЕС да координират ограниченията
Коментари Харесай

Брюксел: Държавите-членки да преодолеят разликите във ваксинирането

Европейската комисия прикани 27-те страни от Европейски Съюз да координират рестриктивните мерки си за придвижване в подтекста на епидемията от Covid-19 и опасенията за разновидността Омикрон, като още веднъж ги прикани да ускорят акциите за имунизация.

Еврокомисар Стела Кириакидес прикани държавите-членки да " преодолеят разликата във имунизирането ", защото към момента има огромни разлики: в шест страни (България, Румъния, Словакия, Хърватия, Полша и Словения) процентът на имунизираните е под 55%, а общо едвам 66% от европейците са изцяло имунизирани.

" Изправени пред все по-заразни разновидности, това не е задоволително ", сподели комисарят, като означи, че изригването на Омикрон, което към този момент е налице допълнително от половината държави-членки, изисква " бустерни инжекции ".

Стела Кириакидес съобщи, че полемиките по отношение на наложителното имунизиране са " подобаващи ", само че напомни, че това е народен прерогатив и че тези полемики не би трябвало да засенчват други здравни ограничения и старания за увеличение на имунизацията.

" От значително значение е да поддържаме изцяло съгласуван метод във връзка с граничните ограничавания и рекомендациите за пътешестване, с цел да осигурим предвидимост за жителите ", акцентира еврокомисар Стела Кириакидес по време на среща на министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз в Брюксел.

„ Изправени пред разновидността " Омикрон, би трябвало да действаме, незабавно и в съгласие. Трябва да приемем ограничения, които са по едно и също време пропорционални и превантивни ", настоя тя по-късно пред пресата, представена от Агенция Франс Прес.

Държавите резервират решаващата си дума в региона на опазването на здравето, което крие риск от повторна поява на разнородни национални ограничавания, както при започване на пандемията.

" Все още не знаем всичко за Омикрон. Ето за какво е значимо да се лимитират пътуванията, с цел да се поддържа допустимо най-ниска периодичност на болестта в Европа и Германия ", съобщи немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан.

В региона на опазването на здравето, с изключение на носенето на маски и разграничаването, " би трябвало да поддържаме или да възстановим целенасочени и интелигентни ограничения за публично здраве ", изключително " в навечерието на Коледа ", прикани Стела Кириакидес.

По данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) във вторник в Европейски Съюз и асоциираните страни (Исландия, Норвегия) са били доказани 274 случая на заразяване с разновидността Омикрон.

Министрите разискаха и валидността на европейските здравни документи.

Според словенският министър Янез Поклукар множеството държави-членки предлагат интервал от девет месеца след цялостното имунизиране, в сходство с предлагането на Комисията (шест месеца, след които успеваемостта на имунизацията стартира да понижава доста, и три месеца за приемане на бустерна доза).

" Наложително да имаме съгласуван метод и тук! Не желаеме несъответствия, които да подкопаят действието на цифровия документ ", чието преимущество е, че е еднообразно приет в целия Европейски Съюз “, сподели Кириакидес.

Епидемията от Covid-19 ще бъде първата точка от дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз на 16 декември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР