Европейската комисия приветства приетото на 29 януари решение на Съвета

...
Европейската комисия приветства приетото на 29 януари решение на Съвета
Коментари Харесай

ЕК започва преговори с Лондон за преходния период след Брекзит


Европейската комисия приветства признатото на 29 януари решение на Съвета по общи въпроси (член 50) да се позволи започването на договаряния по възможните преходни разпореждания в резултат на излизането на Англия от Европейския съюз.

Тези инструкции за водене на договаряния, които допълват признатите през май 2017 година и се основават на рекомендацията на Европейска комисия от 20 декември 2017 година, съдържат спомагателни детайлности за възможни преходни разпореждания. Те включват по-специално следното:

-Няма да бъде позволено " преференциално избиране ": Обединеното кралство ще продължи да взе участие в митническия съюз и в единния пазар (с четирите свободи). Достиженията на правото на Съюза ще продължат да се ползват в цялостна степен по отношение на Англия и на нейна територия, все едно че то продължава да бъде страна членка. Вследствие на това Обединеното кралство следва да остане обвързано от отговорностите, произлизащи от споразуменията с трети страни. Всички промени, импортирани в достиженията на правото на Европейски Съюз през този интервал, следва автоматизирано да се ползват по отношение на Обединеното кралство;

-Ще се ползват всички съществуващи регулаторни, бюджетни, надзорни, правосъдни и правоприлагащи принадлежности и структури на Евросъюза, в това число компетентността на Съда на ЕС;

-От 30 март 2019 година нататък Обединеното кралство ще се смята за трета страна. Вследствие на това то повече няма да бъде показано в институциите, организациите, органите и службите на Европейски Съюз.

-Преходният интервал би трябвало да бъде ясно избран и тъкмо стеснен във времето. Той следва да завърши най-късно на 31 декември 2020 година Поради това наредбите по отношение на правата на жителите в съглашението за отдръпване следва да се ползват, считано от края на преходния интервал.

Следващи дейности

Комисията ще разгласява навреме план на законодателен текст на съглашението за отдръпване, който съдържа и преходните разпореждания. Общото съглашение по член 50 ще би трябвало да бъде подписано от Съвета (член 50), Европейския парламент и Обединеното кралство според конституционните му условия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР